Een blik in de toekomst van de tuinbouw

Hoe ziet de toekomst van de tuinbouw er uit? Alle technieken om het kasklimaat te regelen zijn al ontworpen en beschikbaar. Nu is het de kunst om ze goed te leren gebruiken. Inmiddels dreigen alle verschillende parameters de tuinder boven de pet te groeien. Big data en kunstmatige intelligentie kunnen daar een oplossing voor bieden. Dit is vandaag de dag de belangrijkste ontwikkeling in de tuinbouw, oordelen de specialisten.

Als je in de jaren ’90 sprak over belichting bij tomaten, verklaarde iedereen je voor gek”, zegt Maren Schoormans, manager bij Priva. „Dat zou nooit rendabel worden. Tegenwoordig is de helft belicht.” Deze uitspraak geeft aan hoe tricky het is om iets over de toekomst te zeggen.

Eén ontwikkelingsrichting in de glastuinbouw staat echter buiten kijf: in de gemiddelde kas is steeds meer techniek te vinden. „Een goed gemanagede kas bespaart veel op water en geeft meer output”, zegt Schoormans. „Vooral bij sierteeltproducten is kwaliteit belangrijk. Dat bereik je met de beste technologie.”

In het buitenland bestaat veel interesse voor Nederlandse kassen. Kassenbouwers zetten dit jaar bijna 1.500 ha neer, waarvan 80% in het buitenland. Het idee dat ze daar alleen interesse hebben in plastic, is achterhaald. In het buitenland ontbreekt echter vaak de kennis om met al die techniek om te gaan. Daarom bestaat er grote interesse in kunstmatige intelligentie. Niet voor niets is het Chinese Tencent, het op drie na grootste internetbedrijf ter wereld, de grote sponsor achter de onlangs gestarte Autonomous Greenhouses Challenge van WUR Glastuinbouw. „De hoeveelheid geld die het buitenland steekt in kunstmatige intelligentie liegt er niet om”, ziet Schoormans. „Voorlopig ligt de focus op groenten en cannabis. Daar wordt de meeste waarde gecreëerd.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties