‘Een boete van ACM houdt niet op bij 10.000 euro’

Zo snel als Royal FloraHolland de aanvoerregulering invoerde, bouwt ze hem de komende tijd ook weer af. Afgelopen maandag draaide ze de verhoging van de collectieve minimumprijzen, die bij diverse producten was doorgevoerd, al terug. De veiling wil voorkomen dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) haar op de vingers tikt.

Het is vrijdag 17 april 12:00 uur als voorzitters van diverse FPC-productgroepen starten met een overleg met veilingmanagers. RFH wordt onder meer vertegenwoordigd door chief commercial officer Ruud Knorr en manager commerciële operatie Aad van den Enden. 20 minuten zou het onderhoud duren, maar het loopt uit tot 13:00 uur.

„Overleg is een groot woord”, zegt een van de deelnemers. „Een overleg is het niet eens geworden verklaart een ander”. De boodschap die de FPC-voorzitters horen is dat RFH de verhoging van de minimumprijzen, die bij verschillende producten is doorgevoerd, terugdraait. Bovendien bouwt ze de aanvoerregulering af. Niet alle aanwezigen zijn blij met deze laatste beslissing. Vandaar ook dat het overleg uitloopt.

Dominante positie

Ingrijpen in de collectieve minimumprijzen en de aanvoerregulering is ingrijpen in de marktwerking en dat mag niet volgens de mededingingswet, luidt de verklaring van Royal FloraHolland. De veiling ontving een brief van ACM met vragen. Bovendien laat de  mededingingsorganisatie op haar website weten dat bedrijven geen gebruik mogen maken van de crisissituatie om dingen te doen die ze onder normale omstandigheden ook niet mochten.

Foto: Royal FloraHolland (Naaldwijk)

Volgens Michel van Schie, woordvoerder van RFH liggen de brief en de waarschuwing van ACM niet ten grondslag aan het terugdraaien van de noodmaatregelen. „Waar het om gaat is dat we ons aan de mededingingswet, die gebaseerd is op Europese regelgeving, hebben te houden. We worden geacht de wet te kennen en na te leven. Zowel het verhogen van de minimumprijzen als aanvoerregulering is ingrijpen in de marktwerking en dat mag niet.

Niet alle FPC-voorzitters kunnen zich vinden in het besluit van de veiling om met de noodmaatregelen te stoppen.

Lees hier de uitgebreide versie van het artikel over de afbouw van de aanvoerregulering en het terugdraaien van de verhogingen van de collectieve minimumprijzen in het digitale magazine van de Bloemisterij. Met reactie van telers.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties