Vakblad voor de Bloemisterij Het vak ’Eenderde kwekerijen vermeerdert illegaal’

’Eenderde kwekerijen vermeerdert illegaal’

0

Gemiddeld 34% van door Fleuroselect bezochte kwekers van pot- en perkplanten vermeerdert op een of andere manier illegaal. Dit blijkt uit controles van de 2019-campagne van Fleuroselect. De betreffende kwekers moesten alsnog de verschuldigde royalty’s betalen en kregen daarbovenop een boete.

De bij Fleuroselect aangesloten veredelaars wijzen erop dat het niet de bedoeling van de campagne is om individuele kwekers te viseren, maar om de hele sector duidelijk te maken dat illegale vermeerdering niet wordt getolereerd. Het bedrag aan boetes en verschuldigde royalty’s wordt niet bekend gemaakt. De campagne loont, maar belangrijker is het signaal dat ervan uitgaat omtrent.

„Het is in het belang van iedereen in de keten, zowel aan de productie- als aan de distributiekant, dat er alleen planten op de markt komen waarover royalty’s zijn betaald. De eindconsument moet erop kunnen vertrouwen dat de planten die hij koopt legaal zijn geproduceerd. Kwekers die intellectueel eigendom respecteren hebben de campagne dan ook toegejuicht, aangezien die oneerlijke concurrentie tegengaat”, aldus Karol Pawlak, voorzitter van Fleuroselect.

Negen deelnemers

Negen pot- en perkplantenveredelaars, verenigd in Fleuroselect, gaven hun steun aan de campagne. Het werkgebied bestond uit zes landen: Nederland, België, Duitsland, Italië, Kroatië en Slovenië. Er vonden controles plaats bij vooraf geselecteerde kwekerijen, waarbij gekeken werd of de uiteindelijke productie overeenstemde met de hoeveelheid aangeleverd stek. Net als in voorgaande jaren verzorgde Royalty Administration International, een wereldwijd opererende specialist in kwekersrecht, licentieovereenkomsten en royalty’s, de screening vooraf en de controles.

Campagne 2020

Fleuroselect is van plan om de campagne in 2020 te herhalen. De campagne moet volgend jaar niet alleen de bewustwording onder kwekers vergroten, maar ook onder internationale distributeurs en retailers.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar