Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Een kijkje bij de nieuwe fustwasmachine van RFH in Aalsmeer

Een kijkje bij de nieuwe fustwasmachine van RFH in Aalsmeer

0

In Aalsmeer staat er sinds april van dit jaar een nieuwe fustwasmachine. Jaarlijks wast de machine van Limex 51 miljoen fusten en dat worden er de komende jaren steeds meer. Het Vakblad voor de Bloemisterij maakte een fotoreportage.

Voor het eind van het jaar wordt er bij Royal FloraHolland een beslissing genomen over het fustwasproces in Naaldwijk en Rijnsburg. De machine in Naaldwijk is aan het eind van haar levensduur. De machine in Rijnsburg is nog niet zo oud, maar de mechanisatie voor de machine is wel ‘end of life’, vertellen Ron van ‘t Hoog en Rogier de Kreek. Zij zijn managers logistiek bij Royal FloraHolland.

Sinds april 2019 staat er een nieuwe fustwasmachine op locatie Aalsmeer en die werkt naar tevredenheid van de veiling. Dat wil echter niet zeggen dat er ook in Naaldwijk en Rijnsburg een zelfde machine komt. Omstandigheden zijn er anders. In ieder geval wil de veiling ook in Naaldwijk en Rijnsburg een kwaliteits- en duurzaamheidslag maken, zegt Van ‘t Hoog.

Robots

De nieuwe fustwasmachine in Aalsmeer verving een oude wasmachine, die aan het eind van zijn levensduur was. „Kwalitatief was de machine ook niet meer goed genoeg. Het fust moet schoner gewassen worden”, geeft Van ’t Hoog als tweede reden om de handwasmachine te vervangen. Een derde reden is dat Royal FloraHolland het fust op een duurzamere manier wil wassen: met minder gebruik van water, gas en elektriciteit.

De machine is ook voor werknemers duurzamer. Het op de band zetten en van de band halen van het fust gebeurde bij de handmachine met de hand, bij de nieuwe machine doen robots dit werk. In de hal is het koeler. Werknemers hoeven bovendien geen oorbeschermers meer te dragen, het is veel stiller dan voorheen, aldus Van ’t Hoog. Een vierde reden voor vervanging is dat de nieuwe machine efficiënter werkt dan de oude.

In het digitale magazine van het Vakblad voor de Bloemisterij vind je hier een fotoreportage en meer informatie over de fustwasmachine in Aalsmeer.

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar