‘Een mooi groeiend gewas leest als een goed boek’

Luisteren is iets wat als logisch en makkelijk in de oren klinkt. Maar horen en luisteren zijn twee verschillende dingen. Veel mensen horen wel, maar luisteren niet. Datzelfde gaat trouwens ook op voor praten. Zo zijn er namelijk ook veel mensen die praten, maar absoluut niets zeggen.

Dit gaat niet alleen op voor mensen, maar ook voor planten en zelfs voor machines. Uiteraard praten die niet met woorden, maar ze communiceren wel. Ze luisteren ook. Let op: niet horen, maar echt luisteren. Daarom is het zo’n mooi en dankbaar vak waar ik in zit. Ook al heb je voor het resultaat van luisteren naar de gewassen, de productie, dan weer mensen die dat nou weer niet doen. Maar goed, je kunt niet alles hebben.

In deze tijd van het jaar is het mogelijk om het de plant volledig naar de zin te maken. Of hij het ook volledig naar de zin heeft, weet je door naar de plant te luisteren. Als je de taal van de plant spreekt weet je altijd wat er aan de hand is . De plant luistert ook naar mij. Ik krijg terug wat ik kan verwachten aan de hand van wat ik hem geef. Dat is mooi om te zien. Je wilt een bepaald resultaat, je geeft de gewassen wat ze willen door naar ze te luisteren en je krijgt terug wat je verwacht terug te krijgen.

Nu klink ik misschien wel als een verwarde psychiater voor planten, maar het is echt zo. Een mooi groeiend gewas leest als een goed boek. Trouwens, er is nog iets waar veel mensen last van hebben: ze zien wel, maar observeren niet. Ziende blind zeg maar. Met een paar stappen door een gewas weet je al hoe het zit. Kleur, vorm en grootte van het blad, lengte, droge stof, worteldruk et cetera. Dat, samen met het analyseren van de data uit de kassen, geeft je de mogelijkheid om grote dingen te doen. 

Nu zeg ik natuurlijk niets nieuws, dit is basis voor een succesvolle teelt. En waar het hart vol van is loopt de mond dan weer van over, in de column deze keer. Je zou het passie kunnen noemen.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik ook wel eens hoor zonder te luisteren, maar dat komt alleen voor als degene die aan het woord is praat zonder iets te zeggen.

Cok Harteveld,

General manager Van den Berg Roses, China.

Lees hier meer columns van Cok.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties