Een nieuw jaar

Bij een nieuw jaar is de neiging vaak om terug te kijken. Dat kan. Niets mis mee. Maar ik kijk liever vooruit. En al vooruitkijkende heb ik het idee dat 2017 een mooi jaar gaat worden.

Interessant en uitdagend. Weet een ding al wel zeker. Het gaat een speciaal jaar worden. Dat weet ik, omdat ik dit jaar tien jaar in China zit. In mei om precies te zijn. Nu weet ik wel dat er in vier maanden nog veel kan gebeuren maar heb toch wel goede moed dat ik dat ga halen. En dat is, al zeg ik het zelf, best een leuke prestatie. Alle jubileum cadeaus kunnen tussen haakjes afgegeven worden bij Van den Berg Roses In Nederland…

Nu moet ik wel op gaan passen dat ik nu niet zelf teveel terug ga zitten kijken, maar als ik dat toch een beetje doe zie ik tien turbulente jaren. Van triomfen en teleurstellingen, goede en minder goede veranderingen, pieken en dalen.

Ik ben in die afgelopen tien jaar ook heel veel mensen tegengekomen. De meeste waren erg interessante mensen, maar ik ontmoette hier en daar ook weleens een rare snuiter.

Anyway, tien jaar valt ook allemaal best wel mee. Zolang is dat nu ook weer niet, alhoewel niet veel gezinnen het in China zo lang uithouden. De taal, de cultuur, de mensen, het eten, scholen en ziekenhuizen. Ziekenhuizen en eten kun je trouwens onder een noemer scharen. Hier is het namelijk de gewoonte dat je na de geboorte van je kind de placenta opgediend krijgt. Gelukkig kun je kiezen of je hem gekookt, gebakken of gefrituurd wilt. Eet smakelijk, zeg maar.
Wat dat trouwens is met placenta’s weet ik niet maar daar is niet alleen in China iets geks mee. In Nederland kende ik eens mensen die de placenta in de tuin begroeven. De reden hiervoor ken ik niet, maar het is zeker niet de bedoeling om dan de volgende dag de hond van de buren driftig gravend in je achtertuin tegen te komen. ‘s Lands wijs ‘s lands eer.

Om terug te komen op niet te veel terug te blikken, maar vooral vooruit te kijken. Na tien jaar is er straks ook weer een elfde jaar. Voor nu is er eerst 2017, met zijn eigen kansen, mogelijkheden, uitdagingen, pieken en dalen. Voor iedereen.

Daarom wens ik vanuit hier iedereen het allerbeste voor dit nieuwe jaar, met veel geluk en gezondheid.

Cok Harteveld is General manager Van den Berg Roses China