Hortipoint Een zomer voor de sierteelt om van te leren

Een zomer voor de sierteelt om van te leren

0

Het is duidelijk dat dit een heel bijzonder jaar is, qua hitte en droogte. Hoewel dit een incident lijkt, zou het heel goed een voorbode van een warme toekomst kunnen zijn. Negen van de tien warmste jaren uit de geschiedenis vielen in deze eeuw, aldus het KNMI. In Nederland vallen de gevolgen nog best mee, in vergelijking met landen als Spanje, Griekenland of Australië.

Als je dat weet, dan kun je maatregelen treffen. Dat geldt voor de gehele mensheid, maar ook voor de individuele ondernemer. Met de mensheid wil het nog niet zo vlotten. Volgens het Britse magazine The Economist is de wereld de strijd tegen de klimaatverandering aan het verliezen. Het gebruik van fossiele brandstoffen neemt nog steeds toe, ondanks alle innovaties op het gebied van energie. Dat betekent dat de stijgende lijn van de temperatuur in de komende decennia alleen nog maar sneller omhoog gaat.

Ondernemers kunnen hun eigen keuzes maken. In dat opzicht is dit een zomer om van te leren. Een soort stress-test. Wat zijn de zwakke plekken in een dergelijke situatie? Zijn er extra maatregelen te treffen om aan goed gietwater te komen? Is het mogelijk om de hitte meer buiten de kas te houden? En voor de langere termijn: heeft het wel zin om in deze periode bloemen of planten te produceren? Is het mogelijk om te telen zonder fossiele brandstoffen? Dat zijn afwegingen die iedereen voor zichzelf moet maken.

Maar wat heb je aan mooie bloemen als niemand ze wil kopen? Kennelijk vragen warmere zomers om een andere, outside-the-box-marktbenadering. De booming bloemenbusiness in het Midden-Oosten laat immers zien dat bloemenverkoop niet alleen een kwestie is van temperatuur.

Reageer op dit artikel

avatar