Eenderde kwekers voldoet niet aan bespuitingseisen

Van de kwekers van buitenteelten hield 33% zich in 2019 niet aan de regels bij gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Kwekers gaan vooral de mist in ten aanzien van de driftreducerende eisen.

De NVWA heeft vorig jaar 121 inspecties uitgevoerd bij bespuitingen in buitenteelten. Het ging hier om neerwaarts spuiten in akkerbouw, vollegrondsgroenten, bloembollen en vaste planten en op- en zijwaarts spuiten in fruit- en boomkwekerijgewassen. Bij 31% van de neerwaartse bespuitingen en bij 42% van de op- en zijwaartse bespuitingen werd een boeterapport of schriftelijke waarschuwing aangezegd voor één of meerdere overtredingen.

Driftreducerende eisen

Bij de neerwaartse bespuitingen bleken 13 van de 88 gecontroleerde kwekers geen vereiste kantdop langs de waterkant te gebruiken. Daarnaast werd er vier keer niet voldaan aan de drifreducerende eisen, was de spuit vier keer niet gekeurd, hadden zes mensen geen geldige spuitlicentie, werd er drie maal met een middel zonder toelating gespoten en werd er bij twee bespuitingen niet voldaan aan de eisen van het gebruiksvoorschrift. Bij de op- en zijwaartse bespuitingen was bijna uitsluitend het niet voldoen aan de driftreducerende eis en de gebruiksvoorschriften reden voor waarschuwingen en boeterapporten.

Gebruiksvoorschriften aangepast

In 2016 voldeed 80% aan de eisen. Afgelopen jaren zijn gebruiksvoorschriften aangepast en zijn de driftreducerende eisen voor gebruik van middelen verhoogd. De laatste tijd krijgt de NWVA steeds vaker signalen dat telers niet beschikken over de juiste spuittechnieken waarmee hoge driftreducties kunnen worden behaald. Dit beeld wordt bevestigd door meerdere constateringen bij bedrijfsinspecties en toepassingsinspecties.

Onacceptabel

Minister Schouten schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze het onacceptabel vindt dat wet- en regelgeving niet door iedereen wordt nageleefd. „Ik heb de NVWA gevraagd mij op korte termijn te informeren over hun analyse van de achterliggende redenen en een bijbehorende voortvarende aanpak om naleving te verbeteren.” De NVWA wil niet op de oorzaak vooruit lopen, maar gaat dit onderzoeken en gaat zich beraden op een vervolgaanpak.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Photina Groen
Photina Groen
5 maanden geleden

Verkeerde titel artikel.
2/3 voldoet aan de wet, of 66 % is goed bezig. Spuiten het moet mogelijk blijven.