Eenduidige berekening milieufootprint met ‘HortiFootprint’

Een consortium van bedrijven heeft rekenregels voor het berekenen van een milieu-footprint van tuinbouwproducten voor zowel sierteelt als groenten en fruit ontwikkeld. De methodiek is zoveel als mogelijk in lijn met de Europese richtlijnen en heeft als doel tot een objectieve en gestandaardiseerde methodiek te komen voor het berekenen van de milieu-footprint van tuinbouwproducten.

Het document is primair bedoeld voor professionals in de tuinbouwsector die zich bezighouden met duurzaamheidsbepalingen volgens de Life Cycle Assessments (LCA) methodiek en bevat eenduidige rekenregels voor de zestien impactcategorieën in de berekening van de milieufootprint op productniveau. Denk daarbij o.a. aan de milieu-impact van productie op klimaat, landgebruik en uitputting van hulpbronnen. Toepassen van de rekenregels geeft inzicht in de milieu-impact van het product, waar nog verbetering mogelijk is binnen het bedrijfsproces en hoe de milieufootprint zich verhoudt ten opzichte van vergelijkbare producten.

Het consortium hoopt dat bedrijven de methodiek omarmen en willen meedenken over doorontwikkeling die plaatsvindt op Europees niveau binnen de ‘Product Environmental Category Rules (PEFCR)’ van de Europese Commissie.

Het onderzoek is uitgevoerd door een team van experts van Wageningen Economic Research, Blonk Consultants en PRé Sustainability. Penvoerders zijn GroentenFruit Huis en Royal FloraHolland. Daarnaast zijn MPS, ABN AMRO Bank N.V., Rabobank, Glastuinbouw Nederland en Stichting Benefits of Nature als consortiumpartners betrokken bij de ontwikkeling en hebben zij het project mede mogelijk gemaakt. Het project wordt financieel ondersteund door het ministerie van LNV via Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties