Eerste contracten getekend voor aardwarmteproject Wippolderlaan


  De drie bestuursleden van Warmtecoöperatie Wippolderlaan hebben als eerste het warmteleveringscontract voor aardwarmteproject Wippolderlaan getekend. De realisatie van dit Westlandse aardwarmteproject . 


  De betreffende Warmtecoöperatie is een samenwerking van twintig glastuinbouwbedrijven rond de Wippolderlaan in Wateringen met een gezamenlijke oppervlakte van 100 hectare glas. Alleen als zij het voorbeeld van de drie bestuursleden op korte termijn (liefst de komende drie maanden) volgen, dus de overeenkomst tot de levering van aardwarmte ondertekenen, kan het aardwarmteproject binnen de deadline van de subsidie duurzame energie (SDE+) gerealiseerd worden.


  Aardwarmte en gasprijzen 
  Aardwarmte Wippolderlaan is een samenwerking tussen Warmtecoöperatie Wippolderlaan (opgericht in 2018) en Energie Transitie Partners (ETP). Zij hebben als doel het stimuleren en realiseren van duurzame warmte voor en met glastuinbouwbedrijven in Wippolderlaan. Ook het aansluiten van de gebouwde omgeving wordt onderzocht. Tarek Hopman, projectleider aardwarmte ETP, vertelt dat het beoogde aardwarmteproject naar verwachting in 2024 wordt gerealiseerd. „De huidige gasprijzen zijn daardoor minder van invloed op de doorrekeningen die worden gemaakt per aansluiting. Vragen over de inpassing van aardwarmte in de teelt en een aansluiting in relatie tot de gasprijzen spreken we samen met de telers door in een digitale bijeenkomst op maandag 11 oktober.”

  ETP is ook bezig met aardwarmteprojecten in Maasdijk en Polanen, waarvoor de handtekeningen van betrokken telers al zijn gezet. De combinatie van Wippolderlaan met deze projecten drukt de kosten van boring.

  Locatie in Wateringen
  De beoogde locatie voor het aardwarmteproject Wippolderlaan is een perceel aan de kruising van de Middenzwet en Van Luyklaan in Wateringen. Begin 2020 is daarvoor de benodigde subsidie duurzame energie toegekend. Momenteel wordt het aardwarmteproject verder uitgewerkt. In het najaar worden omwonenden in het gebied tijdens een inloopbijeenkomst nader geïnformeerd over het project.

  De drie bestuursleden Warmtecoöperatie Wippolderlaan en twee medewerkers van Energie Transitie Partners. Vlnr: Tarek Hopman (ETP), Ewald de Koning (Ter Laak Orchids), Bart de Bakker (Bakker Tomaten), Ted van Luijk (Aubergine kwekerij van Luijk) en Stijn Wolterink (ETP).  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties