Effectief middelenpakket in gevaar door achterstand in beoordeling middelen

De achterstand in de herbeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen vormt geen risico voor de consument, maar wel voor het effectief middelenpakket voor de telers. Dat stelt Nefyto.

Boeren beschermen hun gewassen tegen ziekten, plagen en onkruiden met gewasbeschermingsmiddelen. Hierdoor blijven soms resten van deze middelen achter op bijvoorbeeld groenten en fruit. Dit is geen probleem, omdat de hoeveelheid die achter blijft zo laag is dat er geen schadelijke effecten kunnen optreden. Alle middelen zijn hier uitgebreid en onafhankelijk op beoordeeld. Alleen veilige middelen mogen door boeren worden gebruikt.

Uitstel van een herbeoordeling doet hier niets aan af. Mocht er toch iets mis zijn met een middel dan wordt uiteraard niet gewacht met een herbeoordeling. Voor alle middelen geldt dat de overheid te allen tijde kan ingrijpen in de toelating als dat nodig is. De veiligheid is dus goed geborgd.

De vertraging in de beoordeling van middelen is vooral een probleem voor boeren. Boeren hebben voor een duurzame teelt een goed gevulde gereedschapskist nodig. Als door achterstanden in de beoordeling van bestrijdingsmiddelen vertraging ontstaat, kunnen boeren bij de bestrijding van ziekten en plagen in de problemen komen. De afgelopen jaren zijn er niet of nauwelijks nieuwe middelen bijgekomen. Terwijl er wel heel veel middelen afvallen. Dit leidt inmiddels tot stevige knelpunten in de teelt van gewassen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties