De Boomkwekerij Teelt Elektrische werktuigendragers gaan praktijk in

  Elektrische werktuigendragers gaan praktijk in

  0

  Multi Tool Trac levert binnenkort twee prototypen af van werktuigendragers die elektrisch zijn aangedreven.

  De twee prototypen staan nu klaar bij de bouwer, Machinefabriek Boessenkool in Almelo. Dat meldt Paul van Ham, uitvinder en directeur van Multi Tool Trac.

  De ene werktuigendrager heeft een variabele spoorbreedte van 2,25-3,25 m; de ander een spoorbreedte van 3-4,20 m. Deze machines zijn bedoeld voor (biologische) akkerbouw.

  Kleinere versie nu op tekentafel

  Multi Tool Trac begint nu te werken aan kleinere versies die bijvoorbeeld geschikt kunnen zijn voor de boomkwekerij. „De eerste tekening hebben we liggen”, aldus Van Ham. „Nu zijn we bezig met het subsidietraject. Want de ontwikkeling is nogal een investering.”

  De eerste werktuigendragers zijn ontwikkeld samen met akkerbouwers. Volgens Multi Tool Trac zijn die ideaal om akkers te bewerken op vaste rijpaden, ook wel Controlled Traffic Farming genoemd.

  Het eerste prototype was vorig jaar op AgroTechniek Holland te zien, met een computergestuurde demo. Enkele jaren geleden won het concept al de innovatieprijs op deze boerenbeurs.

  Hoofdrol in dieselloze proeftuin op Floriade

  De innovatie wordt bovendien uitgewerkt binnen de Floriade Werkt! Challenge ’Help mee aan de toekomst van onze voeding’. Met name in Flevoland is sprake van bodemverdichting door gebruik van zware machines. De elektrische werktuigendrager wordt gezien als oplossing voor het probleem.

  Bedoeling is dat tijdens de Floriade 2022 in Almere een bijzonder concept wordt gepresenteerd rondom de Multi Tool Trac: een dieselloze proeftuin waar tien werktuigendragers volledig op windenergie rijden.

  Foto: Arno Engels

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar