Nife: Gasmarkt weer afgekoeld

Afgelopen week had de Gasmarkt, met name op dinsdag, te maken met een marktprijs voor de komende maand die gedurende de dag tot wel 30% omhoog schoot. Belangrijkste aanwijzingen zijn de extreme kou in Azië waar veel aardgas nodig is voor het maken van warmte en elektriciteit. In Azië is men ook bereid om een hoger prijs voor met name LNG-Gas te betalen. Maar de enorme prijsstijging van dinsdag is mede toe te schrijven aan marktspeculaties, menen meerdere deskundigen. Ondertussen is de temperatuur weer wat opgelopen en is de gasmarkt afgekoeld, al blijft de kou als het zwaard van Damocles boven de gasmarkt hangen.

Gasvoorraden in Noordwest-Europa zijn nog aanzienlijk. Hoewel de voorraden in Nederland afnemen, zijn ze nog voor 60% gevuld; ruim voldoende om aan de vraag te voldoen.

Meer wind in aantocht
De koers van elektra voor de lange termijn heeft afgelopen weken gepiekt door een stijging van de CO2-emissieprijzen en de prijs van kolen. Beide factoren zijn op dit moment licht gedaald en dat is te zien in de prijsvorming. Als de lock-downs verder uitbreiden, kan de emissieprijs verder dalen door het wegvallen van het vertrouwen in de economie.

De korte termijncontracten hebben nog wel te maken met grillige omstandigheden, doordat 2021 tot op heden weinig windenergie heeft opgeleverd en de vraag behoorlijk is door frisse omstandigheden in geheel Europa.

De situatie die nu is ontstaan, zou een opmaat kunnen zijn naar wat op de middellange termijn als normaal beschouwd gaat worden. Zon en wind zijn namelijk de verkozen oplossing om de CO2-uitstoot te verminderen.

Meer platforms in productie
We hebben de afgelopen maanden een sterke opwaartse beweging gezien in de belangrijkste markten voor ruwe olie, WTI en Brent. Een belangrijke bijdrage, positief nieuws aan Covid-front dat de vaccins goedgekeurd zijn en een eindpunt beloven voor de verspreiding van het virus. Deze opwaartse trend in ruwe olie werd gestimuleerd door de geleidelijke afname van de productie en voorraden van Saoedi-Arabië. Als gevolg van hogere olieprijzen steeg in de Verenigde Staten voor de achtste opeenvolgende week het aantal boorplatforms dat weer in productie genomen wordt.

Het Amerikaanse energie agentschap, de US Energy Information Administration (EIA), voorziet op de middellange termijn herstel in de vraag naar olie. Er is wel de nodige onzekerheid over de permanente economische schade die de coronacrisis heeft veroorzaakt. Ook eventuele verlenging van de lock-downs maakt de EIA voorzichtig in hun voorspelling. Desondanks verwachten ze dat in 2021 en 2022 het olieverbruik zal toenemen.

Deze energie-update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties