Staatsbedrijf EBN duikt in geothermie

Energie Beheer Nederland (EBN) – het staatsbedrijf dat een belang van 40% heeft in alle olie- en gasprojecten in Nederland – gaat investeren in nieuwe geothermieprojecten. Dat stelde EBN-directeur Jan Willem van Hoogstraten onlangs in het Financieele Dagblad.

De CEO wijst op het energieakkoord waarin staat dat geothermie een potentieel heeft van 500 petajoule. „Concreet zou dit betekenen dat er tot 2050 elk jaar twintig geothermieprojecten bij moeten komen, die ook nog groter zijn dan de huidige projecten”, zegt Van Hoogstraten in de krant.

De komende decennia zal daarmee volgens hem een miljardenmarkt ontstaan, parallel aan onder meer de markt voor wind op zee of zonneparken. Tot nu toe zijn het vooral glastuinbouwbedrijven die aan de slag zijn gegaan met geothermie. Zij zitten volgens Van Hoogstraten nog in de beginfase. „Voor olie- en gasbedrijven is geothermie niet interessant, omdat de markt te lokaal is.” Hij hoopt daarom dat EBN kan uitgroeien tot een sterke operator. De eerste stap daarnaartoe werd eind juni gezet toen EBN, op verzoek van de bestaande partners, toetrad tot de vorig jaar afgesloten Green Deal Geothermie Brabant. Bij dat project zijn onder meer groenteteeltbedrijf Van Gog Kwekerijen in Deurne en diverse glastuinders in Asten en Someren betrokken.

UltraDiepe Geothermie
Als het aan demissionair minister van Economische Zaken (EZ) Henk Kamp ligt, gaat EBN in elk geval al een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van UltraDiepe Geothermie (UDG), aardwarmte op meer dan 4 km diepte. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij in juni dat EBN in belangrijke mate betrokken wordt bij het uitvoeren van de Green Deal UDG, een overeenkomst met zeven consortia van bedrijven, waaronder Geothermie Brabant. EZ overweegt EBN hiervoor te steunen met tussen de €8,5 en €14 miljoen. Daarnaast zal de minister eind dit jaar laten weten in hoeverre hij EBN wettelijk de ruimte wil geven ook financieel deel te nemen in geothermieprojecten in het algemeen, want de Mijnbouwwet staat EBN tot nu toe alleen toe deel te nemen in olie- en gasprojecten.

Nederlandse schatkist
Tot nu toe investeerde EBN namens de Staat in de opsporing, winning en opslag van gas en olie. Dat gebeurt door deelnemingen, meestal voor 40%, in investeringen van olie- en gasmaatschappijen. De winst uit deze activiteiten vloeit volledig naar de Nederlandse schatkist. Ook heeft EBN een belang van 40% in GasTerra, de groothandelsmaatschappij in aardgas. EZ is EBN’s enige aandeelhouder. Met zijn activiteiten dient EBN een publiek belang: bijdragen aan een onafhankelijke, betrouwbare energievoorziening in Nederland.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties