De Boomkwekerij Teelt Energiezuinige teelt in boomkwekerijkas: lastig, maar mogelijk

  Energiezuinige teelt in boomkwekerijkas: lastig, maar mogelijk

  0

  Het Nieuwe Telen uit de glastuinbouw is lastig te vertalen naar de boomkwekerij onder glas of folie, maar er zijn wel mogelijkheden om optimaler te kweken.

  Dat bleek afgelopen maandag in het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk, tijdens een excursie van boomteeltdocenten en kwekers die vanuit LTO betrokken zijn bij het groene onderwijs.

  Het Nieuwe Telen (HNT) betekent optimaal telen met toepassing van kennis uit de natuurkunde en plantfysiologie. Hierbij staan drie plantbalansen centraal: assimilatenbalans, waterbalans en energiebalans, aldus projectmanager Lisanne Helmus-Schuddebeurs bij het proefcentrum. „Een voorbeeld van de assimilatenbalans is: langer dichthouden van de ramen om de fotosynthese te optimaliseren. CO2 en vocht blijven zo beter op niveau.”

  Bij HNT wil je de straling die een gewas verliest, minimaliseren. „Dat kan ook in de boomkwekerij”, aldus Helmus-Schuddebeurs, „maar je kunt de strategie HNT niet specifiek vertalen naar ieder gewas. Omdat ieder gewas specifieke eigenschappen heeft. Belangrijkst is: welk gewas is het, wat weet je al over dat gewas, en welk doel wil je bereiken?”

  Monitoren klimaat en gewas

  In de glastuinbouw kan de variatie binnen een ras soms groter zijn, dan de variatie binnen het boomkwekerijsortiment, dacht de projectmanager. De glastuinbouw heeft wel meer tools om klimaat en gewasgroei te sturen. Toch zijn er voor boomkwekers met een koude kas mogelijkheden om te sturen.

  „Hoe meer tools, hoe meer je kunt sturen”, aldus Helmus-Schuddebeurs. HNT begint wel bij monitoring van klimaat en gewas. „Meten is: laten zien wat er echt gebeurt. De ontwikkeling van draadloze sensoren gaat heel snel. Boomkwekers kunnen daar ook gebruik van maken om winst te behalen in de kas. En dat kan ook buiten op containervelden.”

  Het minimaliseren van uitstraling is mogelijk met schermen. Ook is het belangrijk om de verticale temperatuurverdeling goed te houden, zei de projectmanager, bijvoorbeeld met ventilatoren en nivelatoren.

  Bij HNT is het verder belangrijk om zoveel mogelijk natuurlijk licht (dus van de zon) in de kas te gebruiken, maar Delphy Improvement Centre onderzoekt ook teelt met aanvullend licht van SON-T en/of led: bij roos, chrysant, aardbei, trostomaat en komkommer.

  Foto’s: Arno Engels

   

   

   

   

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar