Enorme onrust in het land treft bloemenexport Ecuador

De onrust naar aanleiding van onder meer de afschaffing van subsidie op brandstof in Ecuador treft ook de bloemensector. Die kon donderdag minder dan de helft van de geplande vracht via het vliegveld van Quito vervoeren. Vrijdagochtend maakte bloemenorganisatie Expoflores bekend dat op verschillende plekken karavanen voor bloementransport met militaire begeleiding naar het vliegveld van Quito kunnen.

Sinds de regering onder leiding van president Lenin Moreno deze week een reeks maatregelen aankondigde, heeft Ecuador te maken met protesten. Met name het afschaffen van subsidie op brandstof ligt gevoelig. Door staking van taxi-, bus- en vrachtwagenchauffeurs ligt het openbare leven vanaf donderdag nagenoeg stil. Scholen zijn gesloten en relschoppers in met name de grote steden Quito en Guayaquil en blokkades zorgen voor een grimmige sfeer en overlast. De regering heeft donderdag de noodtoestand uitgeroepen om greep te krijgen op de situatie.

Zware staking

„Het is een belangrijke, zware staking”, licht president Alejandro Martinez van de bloemenxporteurs Expoflores vrijdag toe. „Vrachtvervoerders besloten gisteren non-stop te werken, dus 24 uur open te zijn om maar zoveel mogelijk nog weg te kunnen krijgen. Uiteindelijk is voor zover bekend tot vannacht 40 procent op het vliegveld gekomen. We hopen met medewerking van het ministerie van Defensie en militaire inzet dat de situatie voor dit vervoer weer normaler wordt, als je in deze omstandigheden daarvan kunt spreken.”

Martinez doelt op het overleg tussen Expoflores en de regering dat vrijdag na 11.00 in Ecuador (na 18.00 in Nederland) tot een voor de bloemensector belangrijk resultaat leidde. Er is afgesproken dat transport van bloemenondernemingen vanaf verschillende plaatsen wordt begeleid door militairen. In diverse zones zijn centrale plekken waar vanaf 13.00 uur beveiligde karavanen vertrekken richting het vliegveld van Quito.

Niet de drukste tijd

Veel inwoners van Ecuador kunnen sinds de staking begon op donderdag moeilijk hun werk bereiken of terugkeren naar huis. Voor de kwekerijen lijkt dat minder een probleem, ook omdat veel werknemers dichtbij hun onderneming wonen. Martinez: „Ik hoorde van een grote kwekerij met driehonderd werknemers dat er maar tien tot vijftien werknemers niet kwamen.”

Geluk bij een ongeluk voor de bloemsector in Ecuador is dat het niet de drukste tijd van het jaar is. „Bijvoorbeeld rozen kunnen nog even worden opgeslagen”, gaat Martinez in op de schade. „Maar veel langer moet de onrust en de blokkade van wegen naar het vliegveld niet duren, gelet op de houdbaarheid van de bloemen en afspraken met klanten.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gabrielle
Gabrielle
5 jaren geleden

Beste Paul,
Waarom spreek je over relschoppers.. De bevolking van Ecquador protesteert tegen de verhoging van de benzine prijzen en de ongekend hoge verhoging van de BTW op voedsel.
Neem even mee dat de bevolking daar straatarm is en vaak 2 banen per persoon heeft om de torenhoge voedselprijzen en prijzen van noodzakelijke boodschappen( zoals schoonmaakmiddelen ed) te kunnen betalen.
Groet,
Gabriëlle van de Leemput