Vakblad voor de Bloemisterij Corona Enquête Hortipoint: Arbeidstijdverkorting hard nodig

Enquête Hortipoint: Arbeidstijdverkorting hard nodig

0

Het grootste probleem als gevolg van de coronacrisis, is de plotselinge vraaguitval. Meest genoemde steunmaatregelen zijn de regeling voor arbeidstijdverkorting (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud, NOW) en directe financiële steun om het gebrek aan liquide middelen op te vangen. Dit laten respondenten weten die deelnamen aan een korte enquête van Hortipoint, uitgever van Vakblad voor de Bloemisterij.

Zijn de voorgestelde steunmaatregelen voldoende? Op die vraag geeft 21% van de bloemisterijtelers ’ja’ als antwoord, nee, zegt 15 % van de respondenten. De meerderheid (65%) weet het niet. Onzekerheid is er omdat de voorgestelde steun maar een klein deel van de kosten vergoed. Arbeid is bijvoorbeeld maar 20% van de kosten, zegt iemand. En zijn de loonkosten inclusief werkgeverslasten?, vraagt een ander zich af. Inmiddels – de Hortipoint-enquête is eindigde medio week 13 – meer duidelijk over de knelpunten van de NOW-regeling voor siertelers.

Driekwart van de bedrijven in zeer sterke mate getroffen

Op de vraag welke steunmaatregelen vooral nodig zijn, is een breed scala aan antwoorden gegeven (Het figuur hieronder geeft de meest genoemde maatregelen weer; hoe vaker een maatregel is genoemd, hoe groter het woord). Dit geeft aan dat bedrijven op veel verschillende gebieden steun nodig hebben. Het meest genoemd worden de regeling voor arbeidstijdverkorting (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud, NOW) en directe financiële steun om het gebrek aan liquide middelen op te vangen.

Het volledige artikel over de Hortipoint enquête is te lezen in ons digitale magazine (inlog vereist)

 

Hans Neefjes
Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

Reageer op dit artikel

avatar