’Er is een fossielvrije oplossing voor elke teelt en regio’

Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, opende dinsdag het Fossielvrij Plaza op Horticontact in Gorinchem. Hier kunnen tuinders praten met deskundigen over fossielvrij telen. In feite is het hetzelfde als de roadshow waarmee Kas als Energiebron door het land trekt. De glastuinbouw heeft als ambitie om in 2040 geheel fossielvrij te zijn.

„In de huidige fase moeten we de kinderziekten overwinnen”, zei Van der Tak. Hij ziet een fossielvrije toekomst als een kwestie van techniek, maar vooral ook als een politieke uitdaging. „Het is geen window dressing. De glastuinbouw heeft echt deze ambitie, maar dan moeten andere partijen ook meewerken. Met name de betrouwbare levering van CO2 is een voorwaarde voor een glastuinbouw zonder gas. Ook het gebruik van groen gas, geothermie en restwarmte moet mogelijk zijn.”

De enkele tuinders die aanwezig waren, stonden in een hoekje te luisteren. „Tuinders zijn bij aanvang van zo’n bijeenkomst altijd terughoudend”, merkt Aat Dijkshoorn op, projectleider Het Nieuwe Telen. „Daarom is het goed het gesprek aan te gaan. Voor alle teelten en regio’s zijn er oplossingen. Die zijn niet allemaal zo ver ontwikkeld dat je er morgen al in kunt investeren. Maar je kunt wel al stappen zetten, zoals een extra energiescherm aanbrengen of meepraten in een warmtecluster.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties