‘Er is schaalgrootte nodig om te kunnen overleven’

Eind 2018 werd het bedrijf Orchids4all failliet verklaard. Met Ewoud Meeuwissen gaat het weer zijn gangetje. Hij en zijn vader zijn druk bezig om het bedrijf schoon en leeg te maken. „Natuurlijk is het jammer dat je moet stoppen met iets waar je passie voor hebt, maar je moet reëel blijven. Het draait om rendement. Er is schaalgrootte nodig om te kunnen overleven.”

Meeuwissen meent dat in de phalaenopsisteelt meer samengewerkt moet worden om te kunnen blijven vernieuwen. Hij stond er voor open, maar in de praktijk viel het niet mee om dat voor elkaar te krijgen. „Er zijn te veel kwekers die denken dat ze het zelf kunnen. Dat is jammer. We zouden innovatie meer moeten koesteren. Uiteindelijk doen we nu allemaal hetzelfde en zitten we elkaar alleen maar in de weg.”

Meeuwissen staat achter de marketingstrategie die het bedrijf voerde. Orchids4all heeft verschillende merken op de mark gebracht, waaronder ‘Wonders of Amsterdam’. „De aantallen waren te klein om echt impact te kunnen hebben. Je hebt toch een zekere schaal nodig om te kunnen blijven doorontwikkelen. De kosten van vernieuwing zijn nu eenmaal hoog. Iedereen vond het best een tof concept, maar er waren geen partijen die wilden samenwerken. Dan kom je dus niet verder.”

Meer lezen over het faillissement en de toekomstplannen? Het hele interview vind je terug in Vakblad voor de Bloemisterij en in het digitale magazine (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties