‘Er zijn bewezen voordelen als er binnen meer groen is’

De sector promoot al een aantal jaren het belang van de Groene Stad. De kern van dit verhaal is hoe mensen en planten op elkaar inwerken. Veel van de promotie was gericht op het vergroenen van het stadslandschap. Mensen brengen echter veel van hun tijd binnen door.

Tijdens de AIPH International Green City conferentie, vorige week tijdens Flormart in Padova, legde professor Bert Duijn van Fytagoras en de universiteit van Leiden de nadruk op het vergroenen van de binnenkant van gebouwen. Het is enerverend om te zien dat er nieuw onderzoek op dit gebied plaatsvindt en dat er bewezen voordelen zijn als er binnen meer groen is.

Het idee dat planten het leven binnen verbeteren is niet nieuw. Het werk van Van Duijn brengt onze kennis naar een hoger niveau en geeft ons heel sterke argumenten die het beleid van overheden en bedrijven kunnen beïnvloeden. Planten hebben invloed op luchtvochtigheid, CO2, temperatuur, geluid, schadelijke stoffen, welzijn, gezondheid, werkprestaties, productiviteit en opleiding. Het kan echt een verschil maken als we begrijpen hoe we planten binnen moeten gebruiken.

Het is een feit dat de lucht in veel kantoren te droog is. De RV zou 40% moeten zijn. Onderzoek wijst uit dat zelfs in november planten in een kantoor 0,86 gram water per kilo lucht kunnen toevoegen. Dit is genoeg om het gewenste RV-niveau te halen. Het toont aan dat planten betrouwbare luchtbevochtigers zijn in de winter. Verder onderzoek wijst uit dat de aanwezigheid van planten 
creativiteit verhoogt en concentratie verbetert. Schoolresultaten verbeteren met planten en gezondheidsklachten in bejaardenhuizen nemen af. Planten helpen zelfs agressie te verminderen in gevangenissen. Ook bloemen zorgen overigens voor veel positieve effecten.

De resultaten zijn duidelijk. Het voordeel van planten kan gedemonstreerd, berekend en gecontroleerd worden. Als sector moeten we de kracht van planten meer promoten. Het is aannemelijk dat een aantal vooraanstaande bedrijven binnenkort in vergroening van de werkvloer investeert vanwege de voordelen. AIPH is erbij om te zorgen dat de Groene Stad niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van gebouwen bereikt!

Bernard Oosterom,

President AIPH

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties