Ereprijs Speciaal

    De herkomst van wetenschappelijke naam van het geslacht Veronica is niet geheel duidelijk. Sommige botanici spreken van een afgeleide van het Griekse woord ver dat voorjaar betekent, maar een Veronica bloeit pas vanaf de zomer. Linnaeus houdt het erop dat Vetonica de oude benaming is geweest. Het is de naam van een Spaanse provincie in de Romeinse tijd waar verschillende soorten in het wild groeien. Ook wordt verwezen naar de Heilige Veronica (in het Grieks Berenice), die haar sluier gebruikte om de tranen uit Jezus’ gezicht te wrijven. Zijn beeltenis verscheen op die sluier. Enkele Europese soorten zouden lijken op de sluier.

    Kruidachtige planten

    Veronica is een vrij groot geslacht binnen de familie Plantaginaceae. Eerder stond het geslacht in de familie Scrophulariaceae. Het zijn kruidachtige eenjarigen en vaste planten die groeien op het noordelijk halfrond. Het betreft circa 250 soorten. Veel soorten groeien van nature in Europa en Noord-Azië. In Nederland komen 23 soorten voor die we kennen onder de volksnaam Ereprijs. Het aantal soorten kan verdubbelen als ook de houtige gewassen van het zuidelijk halfrond tot het geslacht Veronica gaan behoren. Op grond van dna zou het dan gaan om bijvoorbeeld Hebe.

    De planten hebben een grote sierwaarde. Vooral Veronica spicata en de sterk verwante Veronica longifolia hebben hun weg gevonden richting de borders en snijbloementelers. Van nature komt Veronica spicata voor in Engeland, waar de bloem al snel in borders staat. Veronica longifolia volgt in 1728. Eerst als een vorm van spicata, maar officieel in 1731 geïntroduceerd als longifolia. In de regel is de bloeiwijze van Veronica spicata langer en spichtiger en voorzien van grotere zijaartjes dan de meer robuuste, kortere bloeiwijze van Veronica longifolia. Ze blijken ook nog eens goed met elkaar te kruisen en leveren vruchtbare hybriden op. Het zou kunnen dat dit in Europa in het wild heeft plaatsgevonden en soorten weleens hybriden kunnen zijn. De snijbloemen die we herkennen zijn soms behorende tot een soort. Het betreft hier dan vaak het oude sortiment. De moderne rassen zijn allen hybriden.

    De kleuren variëren tussen blauwpaars, roze en wit. De vorm is een aarvormige tros. Soms vertoont deze aan de top bandvorming, een afgeplatte verbreding, ook wel fasciatie genoemd. Nieuw in het sortiment is Veronica ‘Allfount’ Smart Fountain. Dit ras maakt niet één hoofdaar, maar er ontspringen een aantal kortere aartjes uit de basis van de bloeiwijze. Het lijkt op een blauwe fontein van bloemetjes. In het gemengde zomerbloemenboeket worden de gebruiksmogelijkheden van Veronica door de komst van Smart Fountain flink vergroot.

    Naam: Veronica ‘Allfount’ Smart Fountain

    Kenmerken: snijtak met lancetvormig blad; bladlengte tot 15 cm, breedte tot 3 cm; bloeiwijze tros; bloeiwijze lengte tot 5 cm; bloemkleur blauwviolet

    Herkomst: Europa tot Siberië

    Houdbaarheid: tot drie weken

    Verkrijgbaarheid: vanaf maart in beperkte hoeveelheden

    VBN-nummer: 121386

    Veiling: Royal FloraHolland Vestigingen, Allplants in Cuijk

    Verzorging: de houdbaarheid wordt bevorderd door de stelen flink hoog aan te snijden, schoon water te gebruiken en blad in het water te vermijden

    Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto: Fotostudio GJ Vlekke

    Dit artikel verder lezen?

    Wachtwoord vergeten

    Uw voordelen

    • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
    • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties