Eric Moor wint Klaas Schoone Memorial Award

Eric Moor heeft de Klaas Schoone Memorial Award 2019 gewonnen. De eigenaar van Sion Orchids kreeg de prijs voor zijn pionierswerk in de teelt van phalaenopsis. Zo stond hij aan de wieg van de zogenoemde potkraag die nu gemeengoed is in de teelt.

Eric Moor was verrast en sprakeloos toen hij de Award, inclusief het bijbehorende geldbedrag van €10.000 in ontvangst nam. Hij vond het een hele eer om de prijs te krijgen, vooral omdat er veel waardering van vakgenoten van uitgaat. De prijs werd 12 juni uitgereikt op de relatiemiddag bij veredelaar/vermeerderaar Floricultura, het bedrijf dat Klaas Schoone in de jaren tachtig met Jan Post oprichtte. Ter nagedachtenis aan Klaas Schoone, die kennisoverdracht hoog in het vaandel had, is de prijs bedoeld voor personen die de teelt en het sortiment van orchideeën op een hoger niveau tillen.

Planmatiger telen

Moor werd geprezen voor zijn bijdrage aan het planmatiger telen van phalaenopsis. Dat was pionierswerk in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. De vindingrijkheid van Moor blijkt volgens de jury uit zijn stap naar het telen van phalaenopsis in potkragen. Belangrijkste voordeel is dat daarmee een hogere plantdichtheid mogelijk is, want bladeren en wortels van planten groeien in de kraag. Door die kraag verandert ook het groeiklimaat van planten, wat zowel een voor- als een nadeel kan zijn; je moet er op een juiste manier mee omgaan.

Om de twee jaar wordt de prijs uitgereikt, voor het eerst in 2013. In 2017 wonnen Marco en Rene Hendriks van kwekerij Opti-flor de Klaas Schoone Memorial. Rene Hendriks zit samen met enkele collega’s al enkele jaren in de vakjury die oordeelt over de nominaties. „Eric Moor gaat niets uit de weg om iets te ontdekken en te delen. En hij zoekt altijd de discussie op”, oordeelde juryvoorzitter René Hendriks.

Eric Moor (rechts) was zichtbaar verrast toen Jan Post hem vertelde dat hij de Klaas Schoone Memorial Award 2019 heeft gewonnen
Eric Moor ontving de award uit handen van de familie Schoone. Mieke Schoone staat tussen haar zoons Kees en René (uiterst rechts) die momenteel mede-eigenaars zijn van Floricultura. (Foto :Hans van der Mast)
De vier winnaars van de Award die sinds 2013 om het jaar wordt uitgereikt. Enerzijds om grootheden uit het orchideeënvak te eren en anderzijds om de herinnering aan Klaas Schoone levend te houden.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties