Ethiopië komt weer in normale ritme

  Het dagelijks leven wordt in opgepakt in Ethiopië na de onlusten eerder deze week, waarbij ruim 80 doden vielen. Ook kwekerijen gaan weer open en de aanvoer van siergewassen uit het land komt weer op gang.

   

  AQ Roses meldt dat zij vrijdag 3 juli met een gereduceerde groep medewerkers weer aan de slag konden op hun kwekerij in Ziway. Alle bedrijven in die plaats waren sinds afgelopen dinsdag dicht. Het was sinds dinsdagmiddag 30 juni weliswaar rustig op de meeste plekken, maar transport naar het vliegveld in Addis Abeba was onmogelijk. Ook konden medewerkers enige dagen niet zomaar de straat op. Er waren wegblokkades en er was veel politie en security op de been. Er moest worden voorkomen dat er grote groepen mensen bij elkaar kwamen.

  Personeelsbezetting

  AQ Roses hoopt dat ze vandaag, zaterdag 4 juli, weer met een redelijke personeelsbezetting aan de slag kan. Dan kunnen ook de klant specifieke orders weer opgestart worden voor leveringen begin week 28. Kwekerij Marginpar had door de onrust van de afgelopen dagen zeer beperkte aanvoer van Eryngium uit de Questar serie: Supernova, Magnetar, Orion en Aquarius. In mindere mate gelden tekorten voor crocosmia en senecio. Marginpar heeft drie farms in Ethiopië voor de teelt van zomerbloemen. Dankzij de productie op de andere farms van het bedrijf in Kenia, Tanzania en Zimbabwe kan de aanvoer van astrantia en ornithogalum gewoon doorgaan. Uitzondering is de astrantia Billion Star, die grotendeels in Ethiopië wordt geteeld.

  Vliegveld weer bereikbaar

  De weg naar het vliegveld is ook weer open, dus de bloemen en uitgangsmateriaal kunnen weer geëxporteerd worden. Vermeerderaar Deliflor is sinds afgelopen donderdag weer aan het stek plukken. De kwekerijen houden hun klanten continu op de hoogte van de aanvoer en de mogelijkheden die er zijn om afgesproken orders in te vullen. AQ Roses verwacht dat zij vanaf donderdag 9 juli de orders weer zonder problemen volgens specificatie kan leveren. Ethiopian Airlines bleef afgelopen dagen vliegen, alleen praktisch zonder cargo.

   

  De onrust in Ethiopie begon maandagavond 29 juni als reactie op het neerschieten van protestzanger en activist Hachalu Hundessa. Kwekerijen waren geen doelwit, benadrukt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die afgelopen week een extra notitie aangaf voor Ethiopië maar het reisadvies niet veranderde. Code oranje blijft van kracht. De gewelddadige onlusten in hoofdstad Addis Abeba en in de steden Harar en Dire Dawa, waren vooral om in korte tijd zoveel mogelijk schade aan te richten. De begrafenis van de zanger op donderdag 2 juli trok veel belangstellenden.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties