Ethiopische kwekers ontvluchten Ziway voor opstandelingen

In Ethiopië is het de afgelopen dagen in de regio Oromiya zeer onrustig geweest. Kwekers ontvluchtten uit voorzorg hun kwekerijen. Opstandelingen drongen tenminste een bedrijf binnen. Tot grote schade leidde dit niet. Het lijkt nu weer rustig in Ethiopië.

In Ziway, het grootste tuinbouwgebied in Ethiopië, begon de onrust woensdagmorgen vroeg. Om 7:00 uur ’s morgens werden kwekers gewaarschuwd dat het onrustig zou worden. „Twee uur later was het kermis”, aldus een van de ondernemers in Ziway. Opstandelingen – met name jongeren – drongen tenminste een kwekerij binnen. Ook donderdag bleef het onrustig. De schade is beperkt gebleven tot een aantal geknakte rozen, aldus een van de kwekers. Er zijn geen machines beschadigd en er is geen brand gesticht.

In konvooi naar Addis

In alle steden en dorpen in Oromiya was het onrustig waaronder dus Ziway. In totaal vielen er 16 doden. Deze doden vielen niet op de tuinbouwbedrijven. Momenteel lijkt de rust weergekeerd. Het leger heeft ingegrepen. Partijen – waaronder activist Jawar – hebben afgesproken de opstanden te beëindigen. Kwekers konden door de opstand afgelopen dagen minder bloemen oogsten en geen bloemen afsturen naar afnemers.

De kwekers werden uit voorzorg in konvooi in veiligheid gebracht in de hoofdstad Addis Abeba. GroenLinks-leider Jesse Klaver en zijn fractiegenoot Bram van Ojik maakten ook deel uit van het konvooi. Zij waren naar Ethiopïe gevlogen voor een werkbezoek aan het tuinbouwgebied in Ziway.

De opstandelingen richtten hun grieven niet tegen de kwekerijen in het bijzonder of buitenlandse ondernemingen in het algemeen. De opstand had een politieke achtergrond. aanhangers van activist Jawar Mohammed gingen de straat op. Jawar Mohammed is een voormalige bondgenoot van de huidige minister-president Abiy Ahmed. Jawar heeft zich echter tegen hem gekeerd, omdat hij niet meer in diens beloftes voor hervorming van Ethiopië gelooft, aldus Reuters. Het persbureau sprak met Jawar. Jawar sluit niet uit dat hij volgend jaar mei meedoet aan de verkiezingen in Ethiopië.

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties