De Boomkwekerij EU-landen beschermen genetische bronnen bomen

  EU-landen beschermen genetische bronnen bomen

  0

  26 EU-landen ontwikkelen een strategie om de genetische diversiteit van bossen te behouden.

  Wageningen Environmental Research (Alterra) meldt dat er in Europa weliswaar meer dan 30 miljoen ha bos wordt beschermd voor de biodiversiteit, maar veelal is er geen bescherming van de genetische bronnen.

  Onderzoekers van Wageningen pleiten voor genenbewaring in levende collecties, omdat boomzaden maar kort bewaard kunnen worden in een genenbank – dit in tegenstelling tot zaden van veel landbouwgewassen.

  In Nederland is al zo’n levende collectie opgezet, de genenbank voor inheemse bomen en struiken in Roggebotzand die Staatsbosbeheer onderhoudt.

  Binnen EUFORGEN (European Forest Genetic Resources Program) hebben de 26 EU-landen reeds een netwerk van genenbewaringslocaties aangelegd, voor meer dan 100 boomsoorten. Nederland heeft voor 13 soorten zulke locaties.

  Genenbewaring en genetische variatie is volgens de onderzoekers belangrijk om bos- en landschapsbeplantingen te blijven verbeteren, zo concludeerden ze afgelopen september op een symposium in Wageningen.

   

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar