De Boomkwekerij Nieuws Europese Commissie akkoord met Nederlandse steun sierteelt

Europese Commissie akkoord met Nederlandse steun sierteelt

0

De Europese Commissie heeft ingestemd met het Nederlandse Noodfonds land- en tuinbouw van € 650 miljoen voor bedrijven in de sierteelt. De steun van de Nederlandse staat compenseert het verlies aan inkomsten of extra kosten als gevolg van de ineenstorting van de vraag naar producten van bedrijven.

Executive Vice-President Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor het mededingingsbeleid, zei: „Deze Nederlandse regeling van €650 miljoen stelt Nederland in staat om Nederlandse bedrijven die actief zijn in de sierteelt-, tuinbouw- en aardappelsector te vergoeden voor de schade die ze hebben geleden door de uitbraak van het coronavirus en helpt hen om hun activiteiten in deze moeilijke tijden voort te zetten. We werken nauw samen met de lidstaten om werkbare oplossingen te vinden om bedrijven in deze moeilijke tijden te ondersteunen, in overeenstemming met de EU-regels.”

Onvoorziene gebeurtenis

De Commissie meent dat de uitbraak van coronavirus is aan te merken als een uitzonderlijke gebeurtenis, aangezien het een buitengewone, onvoorziene gebeurtenis is met aanzienlijke economische gevolgen. Bijgevolg zijn uitzonderlijke interventies van de lidstaten ter vergoeding van de schade als gevolg van de uitbraak gerechtvaardigd.

De Commissie heeft zowel vastgesteld dat de Nederlandse steunregeling schade vergoedt die rechtstreeks verband houdt met de uitbraak van het coronavirus als dat de maatregel evenredig is. De voorziene vergoeding is immers niet hoger is dan wat nodig is om de schade te vergoeden. De Commissie concludeert daarom dat de regeling in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels.

Reageer op dit artikel

avatar