Europese meermalige plantentray voor eind 2022

Brancheorganisaties in de Europese bloemen- en plantensector zoeken een oplossing voor de eenmalige plantentrays. Hun doel is om een Europees meermalig plantentrayconcept voor het einde van 2022 te introduceren.

Onder begeleiding van de Duitse Stiftung Initiatieve Mehrweg (SIM) onderzoeken brancheverenigingen, waaronder VGB, de mogelijkheid tot een duurzame meermalige Europese oplossing voor de huidige eenmalige plantentrays.

Met een meermalige plantentray kan de door eenmalige plantentrays veroorzaakte CO2-uitstoot sterk verminderd worden. De CO2 komt met name tijdens het productieproces vrij. Ook leidt het tot grondstofbesparing en vermindering van plastic afval. Volgens de SIM zijn eenmalige plantentrays alleen al in Duitsland goed voor ruim 100 miljoen stuks per jaar.

Aandeel eenmalige trays 90%

Op initiatief van branchevertegenwoordigers binnen de Europese bloemen, en plantensector, brancheorganisaties en de Duitse retail is in maart 2021 het project ‘ Meermalige Planttray’ gestart. Inmiddels werken binnen enkele virtuele werkgroepen 70 Europese branchevertegenwoordigers samen om tot een duurzame oplossing te komen.

De belangrijkste vraagstukken die partijen hierin bespreken gaan met name over de benodigde technische specificaties van de nieuwe meermalige trays, het aantal potmaatvarianten en hoe de trays in de huidige ketenlogistiek kunnen worden opgenomen. Het komende half jaar worden zowel in Duitsland als in Nederland diverse pilots gehouden om data te verzamelen

De branche financiert het project zelf. Het aandeel van eenmalige plantentrays ligt volgens een schatting van SIM op zo’n 90%. Initiatieven van diverse partijen, waaronder Royal FloraHolland, hebben afgelopen jaren slechts een beperkt marktaandeel gehaald.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties