Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Ex-tuinder Cor van Ruijven bereikt carrièredoel

Ex-tuinder Cor van Ruijven bereikt carrièredoel

0

Op HortiContact stond voormalig lisianthuskweker Cor van Ruijven met een eigen stand. Zijn onderneming, CRVvisie, coacht en begeleidt ondernemers in hun persoonlijke ontwikkeling. Hiermee wordt een droom gerealiseerd sinds hij zijn bedrijf RICO quality flowers in 2009 beëindigde.

Na zijn bedrijfsbeëindiging is Van Ruijven niet bij de pakken gaan neerzitten, want dat ligt niet in zijn aard. In de afgelopen 10 jaar is veel gebeurd. De eerste zeven jaar is Van Ruyven aan de slag geweest als productiemedewerker bij Fachjan Project Plants in Honselersdijk. Aan het bedrijf van tropische potplanten heeft hij veel te danken. Het was een periode waarin hij, werkend in een fijn team, zijn tegenslagen kon verwerken en weer kon gaan dromen over zijn toekomst. De lopende arbeidsovereenkomst met Fachjan kon uiteindelijk beëindigd worden met behulp van een vaststellingsovereenkomst.

Hierdoor kreeg Van Ruijven de mogelijkheid om met behulp van het UWV zijn eigen coachbedrijf te starten. Na een goed ondernemersplan overlegd te hebben, kon Van Ruijven in april 2017 starten met zijn eigen coachbedrijf. Het ondernemerschap is hem niet vreemd, maar hij kwam er wel achter dat jezelf verkopen als coach een hele andere discipline is als bloemen verkopen. Toch lukt het Van Ruijven om met een aantal kwekers aan de slag te gaan. Het aantal ondernemers wat gecoached wordt door Van Ruijven groeit, maar om nu beter zichtbaar te worden koos Van Ruijven ervoor om dit jaar deel te nemen aan de HortiContact.

Iets te bieden

Aan coaches geen gebrek in de sector, maar met zowel ervaringen als werkgever als werknemer in de glastuinbouw denkt Van Ruijven tuinders iets extra te kunnen bieden. Hij kan ze in ieder geval goed aanvoelen. Een half woord is soms al genoeg. „Ik neem mijn ervaringen als werkgever en werknemer in de tuinbouw mee in mijn bagage. Zeker op kleine en middelgrote tuinbouwbedrijven denk ik dat die ervaringen van een toegevoegde waarde kunnen zijn.”

Insteek

Van Ruijven gelooft in zakelijk ondernemen maar dan met een menselijke maat, waarbij talenten van medewerkers worden benut. „De mensen op de werkvloer weten vaak goed wat te verbeteren valt om resultaten te verhogen. Personeel functioneert beter wanneer eenieder aandacht, vertrouwen en dankbaarheid krijgt. Ze krijgen daardoor meer lol in hun werk en zijn daardoor productiever. In een situatie dat het met een bepaalde werknemer niet lekker loopt, kijk dan eens als werkgever naar je eigen rol. Probeer meer inzicht te krijgen in je eigen valkuilen.”

Coach en beetje therapeut

De ex-tuinder begeleidt al enkele klanten, voornamelijk glastuinders. Niet alleen bij optimaliseren van de bedrijfsorganisatie, maar ook bij hun persoonlijke ontwikkeling. Hij is dus naast coach, ook een beetje een therapeut. In zijn beleving draait het allemaal om bewustwording.

Daarbij is hij zeer gecharmeerd van de Enneagram IntegratieKunde (EIK) . „EIK is een effectieve methode om problemen op te lossen en verzwakkingen te versterken. Het uitgangspunt is dat veel mensen door emoties en eigen overtuigingen een andere persoonlijkheid ontwikkelen. Dat ontstaat door wat je hebt meegemaakt in je leven. Om jezelf te beschermen tegen de pijn, zet je een ander masker op. Daardoor ontstaat er een ander karaktertype, dat niet bij je past.”

Reageer op dit artikel

avatar