Export bloemen en planten loopt €500 miljoen mis

De export van bloemen en planten is van maart tot en met mei €500 miljoen misgelopen door de coronacrisis. „Het voorzichtige herstel biedt perspectief voor de komende maanden”, stelt VGB-directeur Matthijs Mesken.

De exportstatistieken van Floridata laten zien dat in mei de export van bloemen en planten kromp met 8% naar €671 miljoen. Planten lieten in mei een ware opleving zien met een groei van 7%, terwijl snijbloemen achterbleven met een krimp van 19%.

Vooral hoge luchtvrachtkosten vormen een obstakel voor de import van snijbloemen uit Afrika en Zuid-Amerika. „Het voorzichtige herstel biedt perspectief voor de komende maanden”, stelt directeur Matthijs Mesken van VGB.

In maart (-32%) en april (-38%) boekten de handelaren fors lagere exportomzetten. In absolute cijfers gaat het om respectievelijk €199 miljoen en €242 miljoen. Een maand later kwam daar €59 miljoen bij. De handel liep in totaal van maart tot en met mei tijd €500 miljoen mis. De export op Italië, Spanje, Verenigde Staten, Frankrijk en Rusland liep relatief het meest terug. Scandinavië en Centraal-Europa herstellen zich, de export op Zuid-Europa en verre vliegbestemmingen komt langzaam op gang.

Een groot deel van het verlies moeten handelsbedrijven voor eigen rekening nemen, schetst Matthijs Mesken in FloraFlits. Door de regels van het noodfonds kunnen maar weinigen er van gebruik maken. Handelsbedrijven hebben ook te maken met oplopende betalingstermijnen. Volgens Wesley van den Berg van Floridata staat er nog voor €500 miljoen open bij afnemers.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties