Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Export bloemen en planten nu al boven de €4 miljard

Export bloemen en planten nu al boven de €4 miljard

0

Tot en met augustus ligt de totale groei van de bloemen en plantenexport nog steeds op 6%, iets meer dan € 4 miljard. Nog nooit eerder in de geschiedenis van de Nederlandse exporterende groothandel werd de grens van € 4 miljard exportomzet in augustus al overschreden”, stelt VGB vast.

„We zien voor een aantal landen wel een dempend effect van een sterkere euro”, weet Wesley van den Berg van Floridata. De sterke koers van de euro dempt de export naar afzetlanden die niet in deze munteenheid verrekenen.

De exportgroei op Amerika bijvoorbeeld blijft van plus 12% in 2016 nu nog net positief. En een jaar na aankondiging van Brexit is de exportwaarde naar Engeland van een stabilisatie halverwege 2016 nu met 7% gekrompen. De zwakkere koers van de dollar ten opzichte van de Euro heeft ook gevolgen voor de internationale stromen in de bloemenhandel.

De export op Rusland lijdt niet onder de zwakke en inmiddels stabielere roebelkoers. In de aanloop naar de belangrijke eerste schooldag voor de bloemenafzet schoot de export naar Rusland in augustus omhoog en staat de teller op plus 38% voor dit jaar.

Met Denemarken als grootste daler (-9%) lijkt de Scandinavische markt tijdelijk te stagneren. Exporteurs verwachten dat dit tijdelijk is en wijzen op het stabiele karakter van deze afzetlanden.

De stagnatie op Scandinavische markten lijkt tijdelijk. „Exporteurs rekenen voor de wereldwijde markt op voortzetting van de huidige groei bij een toenemende internationale concurrentie”, zegt VGB-directeur Matthijs Mesken.

Bloemen doen het in de exportwaarde al het hele jaar beter dan de pot- en tuinplanten. In augustus zette die trend door. De bloemenexport steeg de afgelopen maand met 5% en staat tot en met augustus op een voorsprong van 7%, in waarde € 2,6 miljard. De plantenmarkt voor Nederlandse exporteurs kromp in augustus met 2% en noteert voor het hele jaar een plus van 4% tot € 1,6 miljard. Dat brengt het totaal op € 4,2 miljard. ”

Reageer op dit artikel

avatar