Export én import versterken

De grote aantrekkingskracht van bloemen bleek maar eens weer tijdens de paasdagen. Mensen werden opgeroepen toch vooral niet naar de Keukenhof te komen, zowel park als parkeerterreinen waren vol. Ik kan dat beamen, want ik was een van de fietsers die genoot van de prachtige bloembollenvelden. Onze bezoekersdienst ontvangt in deze periode op sommige dagen tot wel 2.500 toeristen uit binnen- en buitenland.

Vorige week is de eerste paal geslagen van FloriWorld, het experience center voor de sierteeltsector dat in Aals­meer wordt gebouwd. Het is mooi dat FloriWorld straks de veelzijdigheid van de sierteeltsector in al zijn facetten laat zien. Ik hoop dat niet alleen consumenten, maar ook politici een kijkje komen nemen.

Het economisch belang van de sector staat nog altijd niet bij iedereen in de juiste mate op het netvlies. Het voorstel om te stoppen met nachtvluchten op Schiphol kan grote negatieve gevolgen hebben voor onze sector. Van onze aanvoer komt 20% per luchtvracht. En veelal in de nacht. Dat is driekwart van onze totale import.

Het grote belang van de export van bloemen en planten kwam al wel goed aan bod in het kader van brexit. De sierteeltsector werd steevast als een van de voorbeelden genoemd. De prominente rol van Nederland als wereldwijde draaischijf van de sierteeltsector willen we juist versterken. Dat betekent het vergroten van zowel import als export.

Begin juni reis ik naar Kenia waar ik ben gevraagd om IFTEX, International Flower Trade Expo, te openen. Dat is een eervolle uitnodiging. Ik hoop dat we daar de banden met onze kwekers en relaties in Afrika verder kunnen aanhalen.

We zullen op IFTEX ook Floriday in combinatie met Blue­roots presenteren. Dat is belangrijk met het oog op de internationale uitrol ervan. Floriday vormt immers de basis voor het wereldwijde digitale ecoysteem. Ik ben erg benieuwd naar de reacties van de bezoekers op de beurs. Aansluiting op Floriday biedt kwekers wereldwijd mogelijkheden om exportkansen te verzilveren. Ik hoop mijn contacten daar te overtuigen van dat aanlokkelijk perspectief.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties