Exporteurs ervaren meer protectionisme

Ruim de helft (57%) van de Nederlandse exporteurs vindt dat het protectionisme de afgelopen jaren is toegenomen. In de land- en tuinbouw ligt dat percentage nog hoger, daar ervaart 73% van de exporteurs meer protectionisme. Dat blijkt uit Trends in Export, het jaarlijkse onderzoek van Atradius en ondernemersvereniging Evofenedex onder ruim 5.800 exporteurs.

Van alle exporteurs verwacht 84% dat het protectionisme ook in de komende jaren wereldwijd terrein zal blijven winnen. Als belangrijkste oorzaken wijzen zij daarbij op de uitlatingen van de nieuwe Amerikaanse regering en de nu officieel aangekondigde Brexit. Om het groeiend protectionisme het hoofd te kunnen bieden en om het internationaal ondernemen te stimuleren, wil 81% van de exporteurs dat Brussel nieuwe handelsakkoorden aangaat.

Exportbedrijven zeggen vooral belemmerd te worden door wetgeving, bureaucratie, handelsbeperkingen en invoerheffingen. Deze obstakels kunnen vaak weggenomen worden door het afsluiten van handelsakkoorden tussen landen. Zo is een meerderheid van de exporteurs positief over CETA, het handelsverdrag dat Europa met Canada sloot. Ook beschouwen ondernemers het versterken van handelsrelaties tussen handelsblokken en landen als een positief effect.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties