Exportkrimp bloemen, record planten in 2020

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit 2020 af met een achterstand van 4% op een exportwaarde van bijna €6 miljard. Dit maakt VGB bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata.

De exportwaarde van snijbloemen kromp met €300 miljoen (-8%) en komt uit op €3,5 miljard. De planten deden het beduidend beter en vestigden een nieuw exportrecord met een groei van €38 miljoen (+2%) naar €2,4 miljard.

 “Handelaren tonen een enorme veerkracht, maar met het oog op de nieuwe lockdowns in exportlanden brengt het opnieuw extra onzekerheden met zich mee”, stelt directeur Matthijs Mesken van VGB. “Vooral met de komst van belangrijke dagen als Valentijnsdag en de Moederdagen houden we ons hart vast.” Mesken wijst ook op de Engelse variant van het coronavirus dat negatieve impact kan gaan hebben op de export.

Het VK in de plus

De verschillen tussen de maanden vorig jaar en tussen de verschillende afzetlanden is groot. In december liep de export van bloemen en planten naar Duitsland sterk terug (-19%) ten opzichte van 2019. Frankrijk realiseerde in november een daling van 42%. In december herstelde de export naar Frankrijk zich (+11%). Het Verenigd Koninkrijk was naast Zweden, Polen en Denemarken een van de landen die in 2020 groei realiseerden. De groei in export van planten en het gegeven dat veel snijbloemen in het VK door supermarkten verkocht worden zijn hiervan de oorzaak.

Italië en Rusland zijn in 2002 de grootste dalers in de top 10.  In de vergelijking tussen de afzetkanalen valt op dat in 2020 het aandeel van supermarkten, tuincentra en bouwmarkten is gestegen. Het aandeel van importerende groothandel en bloemisten daalde.  

Klik hier voor een beschouwing van Matthijs Mesken en Wesley van den Berg (Floridata).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties