Exportomzet bloemen en planten blijft op plus 3%

Na de terugval van de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland met 1,3% in augustus blijft de stijging dit jaar 3% op €3,9 miljard. De vooruitzichten op handhaving van deze groei zijn volgens de leden van brancheorganisatie VGB realistisch, al blijven de verschillen per afzetland groot.

De zwakke koers van de euro is een grote stimulans voor de export naar landen als het Verenigd Koninkrijk en Amerika. De bloemenexport ligt dit jaar structureel in de plus, de krimp bij de pot- en tuinplanten lijkt aan te houden.

In augustus lag de exportwaarde van snijbloemen, €227 miljoen, op hetzelfde niveau als vorig jaar, waardoor de cumulatieve groei stabiliseerde op 6% tot bijna €2,4 miljard.

Bij de pot- en tuinplanten kampten exporteurs voor de zesde maand dit jaar met een terugval. De exportomzet zakte in augustus met 7% tot € 151 miljoen en stokt tot en met augustus op een krimp van iets meer dan 3% op bijna € 1,5 miljard.

Vorig jaar tot en met augustus lag de bloemenexport op hetzelfde niveau als het jaar ervoor en steeg de plantenwaarde met 6%.

Eurolanden
De exportwaarde in de vijf eurolanden van de top-10 afzetbestemmingen stabiliseerde tot en met augustus op €2 miljard. Vooral de krimp in grootafnemer Duitsland is fors: – 8% in augustus en tot en met de afgelopen maand -4% tot €1,1 miljard. In dezelfde periode vorig jaar steeg de exportwaarde naar de Oosterburen nog met hetzelfde percentage. Het marktaandeel van Duitsland zakte hierdoor meer dan twee procentpunten tot 29,5%.

Van de eurolanden is nummer 10 Oostenrijk de grootste daler met een afname van 19% tot € 89 miljoen. De grootste stijger is volgens de statistieken Frankrijk (+ 13% tot € 495 miljoen), zo blijkt onder meer uit de door Floridata verzamelde gegevens.

Niet-eurolanden
De bandbreedte tussen de grootste daler (Rusland -26% tot €124 miljoen) en stijger (Engeland +17% tot €644 miljoen) is bij de niet-eurolanden in de top-10 groter. De krimp in Rusland was in augustus met 37% de grootste dit jaar.

Directeur Dick van Bommel van Heemskerk Flowers schrijft de groei in Engeland toe aan de sterke koers van het Britse Pond. „Daar profiteren we sterk van en als de verhoudingen zo blijven, gaan we op die markt een goed jaar tegemoet.”

Het effect van het loslaten van de Zwitserse frank van de euro lijkt te zijn uitgewerkt: tot en met augustus was er een zeer beperkte groei van 1% tot dezelfde omvang van €124 miljoen als de Russische markt.

„Koersfluctuaties zijn erg lastig”, vindt Johan Mansson van Hukra over de Zweedse markt, die tot en met augustus stabiliseerde op €114 miljoen. Daarmee staat Zweden op de negende plaats in de totale top-10. In de top-10 snijbloemen wordt die plek inmiddels ingenomen door Amerika. Gestuwd door de hoge dollarkoers klom de exportwaarde naar de Verenigde Staten dit jaar bijna 50%.

In de niet-eurolanden van de top-10 steeg de exportwaarde met ruim 6%. Exportspreiding wordt steeds belangrijker: de ‘overige’ landen buiten de top-10 lieten een bovengemiddelde groei zien van 8,2%. Het aandeel hiervan klom in een jaar van 16,5% naar 17,3%, verspreid over ruim honderd landen.