Exportwaarde in januari nam 6% af

    De exportwaarde van planten en bloemen nam in januari met 6% af. Een handelsdag minder, ongunstige weersomstandigheden en terughoudendheid bij de consument zijn oorzaken voor deze daling. Dat meldt de VGB.

    Zowel bij kamer- en tuinplanten als bij snijbloemen realiseerden de Nederlandse exporteurs in januari 6% minder omzetwaarde. In praktisch alle top-10 exportbestemmingen was er een terugval, behalve in België (+9%) en Polen (+1%). Op Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk daalde de export met respectievelijk 5, 4 en 6%. Nummer 9 Rusland zakte met een daling van 39% fors, waarbij de krimp in de bloemen het sterkst was.

    Tuincentrumbezoek
    Donker en somber weer in januari heeft bezoek aan de tuincentra volgens de handel niet bevorderd. In grote delen van Europa was het wat koud. „Februari was beter en het lijkt erop dat we de achterstand deze maand alweer goed maken”, stelt hoofd verkoop Gert Woelderink van Javadoplant vast. Vooral de Franse retailmarkt is volgens Woelderink solide.
    „Het was in grote delen van Europa best koud”, zegt manager sales John Buskermolen van Waterdrinker. „Over de plantenmarkt zijn we positief. Je ziet een opleving onder consumenten, die planten weer vaker gaan gebruiken. Planten fleuren de catalogi en sites van leveranciers van lifestyle vaker op.”