Extreme vrachtprijzen onbetaalbaar voor Keniaanse kwekers

De Keniaanse sierteelt lijdt zwaar onder de lockdowns op haar belangrijkste Europese markten. De verkoop van Keniaanse snijbloemen op overzeese markten was in maart 35 procent minder dan vorig jaar, aldus Kenya Flower Council (KFC). Vrachtprijzen zijn skyhigh.

KFC signaleert een licht herstel op de internationale markt. De vraag begint te groeien. De beschikbare vrachtcapaciteit kan echter de stijging van de volumevraag niet aan. Voorafgaand aan de corona-uitbraak was de beschikbare capaciteit per week ongeveer 5000 ton. Momenteel is de capaciteit 1300 ton voor alle goederen – bloemen, vis, groenten enz. De huidige exportvraag is 3500 ton per week.

Tarieven flink hoger

De plotselinge vraaguitval halverwege maart zorgde ervoor dat Keniaanse bloemenkwekers stopten met de export van bloemen. De meeste vervoerders werden hierdoor gedwongen om vluchten te cancellen. De vervoerders weken uit naar het vervoer van andere goederen. Bovendien vielen veel passagiersvluchten, waaronder Kenya Airways, die bloemen in de buik van het vliegtuig vervoeren, uit. De vraag naar vrachtvliegtuigen is momenteel  groter dan het aanbod.

Luchtvaartmaatschappijen hebben hun tarieven flink verhoogd. Ze rekenen momenteel meer dan het dubbele voor vluchten van Nairobi naar de meeste marktbestemmingen, stelt KFC. Exporteurs kunnen deze exorbitante prijzen niet betalen.

KFC geeft aan dat bloemenkwekers dringend ondersteuning nodig hebben om het transport van bloemen door te laten gaan. „We kunnen samenwerken met de grotere expediteurs in Nairobi om wat capaciteit aan te trekken, maar dat kost meer dan de industrie zich kan veroorloven. Een model waarin de kosten gedeeld worden helpt ons om de last voor exporteurs te verminderen. Zo kunnen we deze ramp overleven en levens redden.”

Beroep op regering

De nationale luchtvaartmaatschappij van Kenia, Kenya Airways, kan haar passagiersvliegtuigen gebruiken voor vracht om extra capaciteit te genereren, vindt KFC.  „We doen daarom een ​​beroep op de regering om snel in te grijpen met steun op korte termijn, zoals het subsidiëren van vliegtuigbrandstof voor Kenya Airways om de kosten voor exporteurs te verlagen. Dit zorgt er ook voor dat uiteindelijk meer vrachtvliegtuigen naar Nairobi komen.”

De snijbloemenindustrie in Kenia biedt directe werkgelegenheid aan naar schatting 150.000 mensen, de meerderheid is vrouw. De Keniaanse sierteelt exporteert voor jaarlijks ongeveer $ 1,15 miljard.

Lees hier meer over Kenia

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties