EZ wil meewerken aan warmtenetwerk Zuid-Holland, maar bedrijfsleven betaalt

De overheid wil meewerken aan de aanleg van een warmtenetwerk in Zuid-Holland, op voorwaarde dat partijen gezamenlijk met één businesscase komen. Dat heeft Bert de Vries, directeur Programmadirectie Energieuitdagingen 2020 van het Ministerie van Economische Zaken, laten weten bij een bezoek aan de Adviesgroep Telers van Coalitie HOT.

Waaruit de medewerking precies zal bestaan is nog niet bekend. De Vries noemde voorfinanciering door de overheid een mogelijkheid. Uiteindelijk moet de energietransitie door het bedrijfsleven worden betaald, gaf hij aan. „We kunnen dus niet uitgaan van grote hoeveelheden subsidie”, denkt Thijs Jasperse, woordvoerder van Coalitie HOT. „Verder zal het moeilijk worden om een warmtenetwerk alleen voor de tuinbouw aan te leggen. Het zal een combinatie van tuinbouw en woningbouw worden.”

Adviesgroep energietransitie van Coalitie HOT

Er circuleren al langer verschillende plannen voor de aanleg van een warmtenetwerk in Westland waarop verschillende bronnen aangesloten kunnen worden, zoals restwarmte uit het havengebied en geothermie. Op dit moment werkt een consortium van onder meer Alliander DGO, Juva en Evides aan een initiatief. Een bottleneck hierbij is de aanleg van een buis onder de Nieuwe Waterweg, om warmte vanuit Europoort naar het Westland te transporteren. Het consortium verwacht hierbij een forse bijdrage van de overheid.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties