FNV: ’Verloting is moderne slavernij’

In de Telegraaf van 10 november reageert FNV Bondgenoten furieus op de gratis verloting van 10 Slowaakse arbeidskrachten voor glastuinders. Dit als onderdeel van een seminar georganiseerd door de Nederlandse Kamer van Koophandel in Slowakije op dezelfde dag in Leusden.

De actie is bedoeld om aan tuinders duidelijk te maken hoe voordelig het is om buitenlandse werknemers uit landen als Polen, Slowakije en Armenië te werven. FNV Bondgenoten vindt de actie beschamend. Het doet volgens de vakbond denken aan mensenhandel en slavernij. „Het hele seminar is er op gericht hoe werkgevers via allerlei constructies op een zo goedkoop mogelijke manier arbeidskrachten uit het buitenland kunnen halen”, aldus Mariëtte van der Neut, bestuurder uitzendsector bij FNV Bondgenoten.

Uitzendbureau Lugera die de arbeidsmigranten beschikbaar stelt, betreurt de commotie „We hadden voor onze eerste klanten misschien beter een korting kunnen geven op de tarieven”, stelt Gerard Koolen van Lugera. Maar meldt er direct bij dat aan alle wettelijke eisen worden voldaan. Voor de uitzendkrachten wel loonbelasting wordt afgedragen in Nederland. De sociale premies worden echter betaald in het land waar de uitzendkracht vandaan komt. Daardoor vervalt het recht op Nederlandse kinderbijslag en zorgtoeslag voor deze uitzendkrachten.