Faillissement Baas Plantenservice: ’Kans is groot dat claims van kwekers worden toegewezen’

„Ik schat de kans hoog in dat een groot deel van erkende vorderingen van kwekers in de zaak tegen Baas Plantenservice kunnen worden voldaan.” Dat zegt advocaat Jeroen Thiele in aanloop naar het hoger beroep dat 15 januari dient.

Bron: De Boomkwekerij

In de zaak van het failliete Baas Plantenservice is inmiddels €3,5 miljoen aan erkende vorderingen binnen gekomen. Daarnaast is er voor €1,3 miljoen aan vorderingen ingediend die voorlopig door de curator zijn betwist.

In beide gevallen gaat het volgens Thiele, advocaat namens curator Berntsen Mulder Advocaten, met name om vorderingen van kwekers. De ingediende vorderingen worden volgens Thiele door externe deskundigen getoetst. Op basis hiervan wordt bepaald of de vorderingen worden erkend of betwist zijn.

„Het gaat hierbij met name om vorderingen van niet geleverde planten en dan met name om schade die is geleden bij langjarige contacten die niet door zijn gegaan.”

Onbehoorlijk bestuur

Onderzoek naar onbehoorlijk bestuur heeft vorig jaar geleid tot vorderingen van ruim €2,6 miljoen op de bestuurders van Baas Plantenservice, te weten Baas Holding, Van de Wijdeven en Ventura management. Tegen deze beslissing van de rechtbank is door laatstgenoemden hoger beroep aangetekend. Dit hoger beroep dient 15 januari bij de rechtbank in Den Haag.

Inmiddels is door Baas Holding, Van de Wijdeven en Ventura management voor een bedrag van €0,9 miljoen aan vorderingen, in een eerder verweer al opgegeven. „Dit bedrag komt sowieso beschikbaar voor kwekers van wie hun claim is erkend”, aldus Thiele. „Vooruitlopend op het hoger beroep durf ik te zeggen dat ik de kans groot acht dat een deel van erkende vorderingen ook tot een uitkering aan de betreffende kwekers zal leiden. Maar ik verwacht op korte termijn, ook na 15 januari, nog geen definitieve schikking. Over het verdere verloop zal het gerechtshof verder beslissen”, aldus Thiele.

Hoger beroep

Op 15 januari is het hoger beroep om 9.45 uur bij de rechtbank in Den Haag, Prins Clauslaan 60, 2595 AJ. Deze zitting is voor iedereen toegankelijk.

In de hoogtijdagen draaide handelaar Baas Plantenservice in Hazerswoude-Dorp een omzet van €100 miljoen. De omzet werd met name gerealiseerd met de in- en verkoop van perkgoed, boomkwekerijproducten en kamerplanten. Ze ging in februari 2014 failliet nadat haar grootste – en zo ongeveer enige – klant Praktiker/Max Bahr omviel.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties