Faillissement CO2-leverancier Abengoa dreigt

Het Spaanse moederbedrijf van Abengoa in Europoort stevent af op een faillissement. Voor Ocap, dat sinds vier jaar CO2 van Abengoa betrekt, zal dit vooralsnog geen negatieve gevolgen hebben, verwacht Ocap-woordvoerder Robert-Jan Pabon.

Sinds 2005 levert Ocap CO2 van Shell in Pernis aan de glastuinbouw in het Westland en de B-driehoek. In 2011 kon Ocap haar netwerk uitbreiden doordat zich een nieuwe CO2-bron had aangediend, namelijk Abengoa in Europoort. Volgens het Financieele Dagblad kampt de Spaanse multinational echter met een schuldenberg van bijna negen miljard euro. Het bedrijf heeft vier maanden om een faillissement af te wenden door een akkoord met de crediteuren te bereiken.
Abengoa heeft zich toegelegd op grootschalige projecten in zonne-energie en bio-energie, en mede door de lage olieprijs dreigt het bedrijf te bezwijken onder de hoge schuldenlast.

„In Europoort staat een redelijk nieuwe fabriek waar veel geld in is geïnvesteerd”, aldus Pabon. „We verwachten dat deze hoe dan ook zal doordraaien en gaan ervan uit dat binnen afzienbare tijd duidelijk wordt in welke vorm. Op dit moment voorzien we geen problemen.”
Ocap blijft hard op zoek naar nieuwe producenten van CO2. Het bedrijf wil daar echter geen details over kwijt.