Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Fairtrade start bonusfonds kerststerren

Fairtrade start bonusfonds kerststerren

0

Fairtrade International is een pilot gestart door per verkochte Fairtrade kerstster een paar cent in een bonusfonds te stoppen voor werknemers. Het beoogt een nieuwe weg om te komen tot een ’leefbaar’ loon in een sector met structureel lage prijzen. De pilot periode loopt tot 1 januari 2020 en bestrijkt dus twee Kerstseizoenen

Het gaat om een nieuw concept dat voortborduurt op bestaande Fairtrade standaarden. Nu al eisen de Fairtrade standaarden de betaling van een extra bedrag op de verkoopprijs: de Fairtrade premie. In het nieuwe pilotproject gaat per plant een paar cent extra naar een fonds bij de Fairtrade gecertificeerde toeleverancier van de stekjes.

De initiatiefnemers Wagagai, een kwekerij van jonge planten in Uganda en zijn importerende partner Selecta one, gevestigd in Duitsland. De vereiste Fairtrade premie is voor Wagagai een halve eurocent per kerststerstekje. In het nieuwe Fairtrade Cents pilot model stort de importeur een additionele 4,5 cent in een afzonderlijk bonusfonds. Dat fonds wordt beheerd door Fairtrade Africa, de betrokken bedrijven en ook de lokale vakbond. De financiële transacties worden geaudit door FLOCERT, de onafhankelijke controle-organisatie voor het Fairtrade systeem.

Reageer op dit artikel

avatar