Tuin en Landschap nieuws Fijnstoftoeslag voor vervuilende dieselvoertuigen

  Fijnstoftoeslag voor vervuilende dieselvoertuigen

  0

  Eigenaren van oudere dieselauto’s betalen vanaf 1 januari 2020 een toeslag van 15% op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Oudere dieselauto’s stoten vervuilende fijnstof uit. De overheid wil het bezit en gebruik van vervuilende auto’s zo minder aantrekkelijk maken.

  De toeslag, ook wel bekend als ‘roettax’, geldt voor auto’s en bestelwagens die op diesel rijden. Het gaat om dieselauto’s die een fijnstof uitstoten van meer dan 5 milligram per kilometer. Of die geen fabrieksroetfilter hebben als de fijnstofuitstoot onbekend is. Eigenaren van dergelijke voertuigen moeten vanaf 1 januari 15% meer motorrijtuigenbelasting betalen, de fijnstoftoeslag.

  Sommige dieselauto’s, zoals zware dieselbestelauto’s, hebben een fijnstofuitstoot in milligram per kilowattuur (kWh). Hiervoor komt ook een norm. Heeft u een dieselauto die meer dan 10 milligram per kWh fijnstof uitstoot? Dan gaat u ook de fijnstoftoeslag betalen vanaf 1 januari 2020. Dit voorstel moet de Eerste Kamer nog goedkeuren.

  Fijnstofuitstoot nakijken

  De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) houdt in het kentekenregister gegevens bij over fijnstofuitstoot. De Belastingdienst gaat uit van deze gegevens. Op de website RDW kunt u de fijnstofuitstoot van uw voertuig nakijken.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

  Reageer op dit artikel

  avatar