Flink minder faillissementen in Nederlandse tuinbouw

Het aantal faillissementen in de Nederlandse tuinbouw valt het eerste halfjaar van 2017 fors lager uit dan in de eerste zes maanden van het vorig jaar. In de eerste helft van dit jaar gingen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) welgeteld vijf bedrijven in de tuinbouw failliet. Dat is ruim de helft minder dan de twaalf bedrijven in dezelfde periode vorig jaar.

Het CBS heeft niet gespecificeerd in welke sectoren de bedrijven die bankroet zijn gegaan actief zijn, oftewel in de vruchtgroente- of de sierteelt. In de dienstverlening in de land- en tuinbouw zijn de eerste zes maanden van dit jaar zeven bedrijven failliet gegaan. Dit is gelijk aan de eerste helft van 2016. In de veehouderij (6) en akkerbouw (2) moesten in totaal acht ondernemers de stekker gedwongen uit hun bedrijf trekken. Hiermee komt het aantal bedrijven in de land-en tuinbouw die de eerste helft van dit jaar failliet zijn gegaan uit op 20. Dit is eenderde minder dan in het eerste deel van 2016.

De cijfers tonen aan dat de turbulentie in de Nederlandse tuinbouw een stuk minder is dan enkele jaren geleden. In de periode van bijvoorbeeld 2009 tot en met 2015 lag het aantal faillissementen in de sector een stuk hoger. Zo gingen bijvoorbeeld alleen al in de eerste helft van 2013 zo’n 44 bedrijven in de tuinbouw failliet, in het eerste deel van 2010 waren dit er zelfs 49. Het jaar 2013 spant ook de kroon met het aantal faillissementen in de tuinbouw: 93 bedrijven moeten vier jaar geleden noodgedwongen stoppen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties