FloraHolland neemt financiering onder de loep

FloraHolland heeft plannen om de financiering van de coöperatie aan te passen. In de regiobijeenkomsten in november worden leden bijgepraat over alle nieuwe ontwikkelingen.

Volgens financieel directeur Rens Buchwaldt zijn er vier aspecten die er toe leiden om de finaciering van de coöperatie aan te pasen, vereenvoudigen en te moderniseren.

„Met de strategie FloraHolland 2020 hebben we bepaald welke richting we opgaan. Eén van onze doelstellingen is de kosten met één derde omlaag brengen. Een andere doelstelling is dat wij gaan investeren in het programma World Flower Exchange. We willen een financieringsstructuur neerzetten die het mogelijk maakt om met de uitvoering van FloraHolland 2020 zo snel en efficiënt mogelijk mee te bewegen.”

Buchwaldt: „Daarbij kijken we uiteraard naar financiering zoals dat bij een coöperatie hoort. Een belangrijk en kenmerkend aspect hierbij is ledenfinanciering. Het zorgt voor binding, het geeft de organisatie het vermogen om de strategie uit te voeren en biedt continuïteit. De structuur van die financiering moet dan natuurlijk wel helder zijn, en passen bij de veranderende bedrijfsvoering van de leden.”

De maatschappelijke ontwikkelingen hebben ook invloed op de financiering van FloraHolland. „Denk aan banken en hun toezichthouders”, zegt Buchwaldt. „Zij stellen tegenwoordig andere – vaak strengere – eisen aan de partijen aan wie ze geld lenen. Banken moeten voldoen aan allerlei regels. Dat vertaalt zich in de eisen die zij stellen aan partijen zoals wij aan wie zij geld lenen.”

„Wat zeker ook meespeelt in de aanpassing van de financiering van de coöperatie is de reactie van leden op de manier waarop het exploitatieverlies uit 2013 is verwerkt. Het is een concreet onderdeel uit de ledenfinanciering waar we veel reacties en zorgen over hebben gehoord. Reden genoeg om ook dat deel opnieuw te bekijken in de financiering van onze coöperatie”, aldus Buchwaldt.

De aanpassing van de financiering gaat volgens Buchwaldt verder dan dat op het moment dat het financieel meezit een deel van een jaarlaag van de ledenlening uit te keren, zoals in het verleden wel eens is gebeurd.

FloraHolland kijkt naar drie hoofdlijnen. Buchwaldt: „Ledenfinanciering is nodig en hoort bij onze coöperatie , maar hoe kunnen we deze wel aanpassen zodat het lidmaatschap aantrekkelijk blijft? Kunnen we vereenvoudigen door de participatiereserve en ledenlening om te zetten in één systematiek? En hoe houden we de bankfinanciering op een verstandig niveau ten opzichte van ledenfinanciering?”