FloraFutura wil duidelijkheid over fysieke plantenklok

FloraFutura wil duidelijkheid over het voortbestaan van de fysieke plantenklok. Dat zegt voorzitter Frank Timmermans. De vakvereniging heeft sterk de indruk dat de veiling bezig is met een uitsterfconstructie. „De fysieke klok gaat gewoon sluiten. Het hoger management stuurt daaropaan.”

„We willen duidelijkheid en die krijgen we niet”, zegt Frank Timmermans. Hij is lijnrijder en voorzitter van vakvereniging FloraFutura.  Op 4 juli jl. hield FloraFutura een bijeenkomst in Aalsmeer. Agendapunt was de veilingklok. Aanleiding daarvoor was ‘het dumpen’ op de klok door een Spaanse mandevillakweker. De veiling liet het toe. Op de bijeenkomst sprak Arie Bezemer, verantwoordelijk voor alle plantenklokken bij Royal FloraHolland. Onder andere de zinsnede ‘Koa is de norm’ deed bij FloraFutura alarmbellen afgaan.

Protest

Frank Timmermans heeft sterk de indruk dat het voortbestaan van de fysieke klok nog altijd op het spel staat. Aanvankelijk wilde Royal FloraHolland op 4 oktober 2017 een eind maken aan het fysiek veilen van planten. Een breed gedragen protest, dat leidde tot een extra algemene ledenvergadering, voorkwam dit. De veiling beloofde de fysieke plantenklok te behouden zolang dat financieel uit kon.

Sinds het protest vergadert FloraFutura regelmatig met de veiling en is ze vertegenwoordigd in de werkgroep Verbeter de plantenklok. Overleg vond in goede harmonie plaats en FloraFutura toonde zich overwegend positief over de samenwerking met de veiling. Sinds 4 juli bekruipt de vakvereniging toch het gevoel dat de veiling uiteindelijk van de fysieke klok af wil, maar dat niet hard op zegt. „FloraHolland doet het een beetje op de Pippi Langkous manier. Ik doe mijn eigen zin en ga daar gewoon mee door”, verwoordt Timmermans.

Timmermans heeft sterk de indruk dat de veiling bezig is met een uitsterfconstructie. Koa is de norm. Kopen op afstand is goedkoper gemaakt en wordt gestimuleerd. In de fysieke klok zelf wordt niet meer geïnvesteerd. Ondanks toezeggingen wordt er geen euro geïnvesteerd in de faciliteiten rond de fysieke klok in Aalsmeer. En een pilot met het aftuinveilen van exclusieve planten in Aalsmeer om de plantenklok te versterken is uitgesteld.

Nooit meer terug

Voor Timmermans is de fysieke klok nog altijd een essentieel instrument. „De beleving in de afmijnzaal vind je nergens. Er vinden veel impulsaankopen plaats doordat kopers de producten live zien.”  Hij wijst erop dat hij niet wars is van digitalisering. Maar het is niet of, of maar en, en. Fysiek en digitaal kunnen naast elkaar bestaan. Als de fysieke klok weg gaat dan krijgen we haar nooit meer terug.”

De vorige keer was er een datum: 4 oktober 2017. En toen kwamen er een hoop leden en klanten in verzet tegen het verdwijnen van de plantenklok. Nu is er geen duidelijkheid, er is geen einddatum, weet Timmermans. „De veiling heeft nu een hoop stof omhoog gegooid. Er is onduidelijkheid. Als kopers in Rijnsburg te horen krijgen dat ze zich niet druk moeten maken, dan doen ze dat niet. En dat blijft zo zolang de veiling doet voorkomen alsof de fysieke klok blijft bestaan. Onze indruk is dat Royal FloraHolland de fysieke klok gewoon gaat sluiten.” Het hoger management stuurt volgens het bestuur van FloraFutura deze richting uit. De fysieke klok in Rijnsburg zou wel eens als eerste kunnen sneuvelen verwacht het bestuur van FloraFutura.

Actie?

Morgen vergadert het bestuur van FloraFutura. Volgende week is er een vergadering van Verbeter de plantenklok. Dat gaat met name over de harmonisering van de klokken op de exportlocaties. In oktober vergadert FloraFutura met het management van de veiling. Ze wil duidelijkheid over wat Royal FloraHolland met de fysieke klok van plan is.

Wat als het antwoord de vakvereniging niet aanstaat? Volgt er dan wederom actie? Timmermans wijst erop dat het deze keer lastiger is. Er zal eerst een inventarisatie plaatsvinden. Komen er genoeg leden en klanten op de been? „Het heeft niet zo veel zin om met drie mensen met een spandoek te gaan staan. En het middel ‘extra algemene ledenvergadering’ is er niet meer. Dat was een supermiddel.”

Reactie Royal FloraHolland

In het Vakblad voor de Bloemisterij van 10 juli gaven manager operating auctioning Eric Velthuijzen en manager commerciële operatie Aad van den Enden van Royal FloraHolland al aan dat de veiling niks forceert. Volgens hen ligt er geen plan om te stoppen met fysiek veilen van planten in Naaldwijk en Aalsmeer. „Het moet wel functioneren en het moet financieel uitkomen. Met de discussie over de plantenklok hebben we gezegd dat we een businessmodel hebben met verschillende categorieën klanten. Wij faciliteren KOA en fysiek veilen, maar er moet wel voor betaald worden. Als het echt niet meer gaat dan loopt de tribune versneld leeg. Dat is het moment dat we zeggen: we stoppen ermee”, aldus Van den Enden.

Lees hier een artikel over het verdwijnen van de fysieke klok in het digitale magazine van 10 juli jl.

 

 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
niels
niels
4 jaren geleden

De klok is een uniek instrument wat elders in de wereld vollop word geprobeerd na te maken, maar nergens ge-evenaard word.
Jammer dat FH dit nu nog niet beseft.
Dumpen op de klok zou niet moeten mogen, maar FH-bestuur heeft al eerder laten blijken dat als je maar betaald, er veel mag