Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends FloraHolland oefent droog met ledenraad

FloraHolland oefent droog met ledenraad

0

FloraHolland gaat dit jaar nog droog oefenen met een ledenraad. Dit maakte de voorzitter van de veiling, Jacques Goossens, gisteravond bekend op de algemene ledenvergadering van FloraHolland.

„Als Raad van Commissarissen kunnen wij ons goed voorstellen dat een ledenraad het governance model van FloraHolland versterkt. Er zal een waslijst met argumenten tegen een ledenraad en een waslijst met argument voor een ledenraad te bedenken zijn. Uiteindelijk weet je pas hoe een ledenraad werkt als je het daadwerkelijk doet”, zei Goossens.

De Raad van Commissarissen heeft er daarom voor gekozen om droog te gaan oefenen. Ze gaat de adviesraden voor bloemen en planten beschouwen als ledenraad. De relatie van adviesraden met leden, raad van commissarissen en bestuur wordt daardoor anders. Ook de onderwerpen die in de adviesraden aan de orde komen worden anders. „Vooraf stellen we kaders vast en er komt professionele begeleiding. Stap voor stap kijken we hoe het werkt”, aldus Goossens.

Goossens wees erop dat in het recenter verleden uit onderzoek onder leden bleek dat 80% van de ondervraagden voor verandering van de governance van de veiling was. Tijdens het droog oefenen in 2017 blijft de alv het hoogste besluitorgaan. „We gaan ervaring opdoen en komen met verdere voorstellen. Uiteindelijk komt er in de alv mogelijk een voorstel om een ledenraad in te voeren.”

Goossens benadrukte verder dat verandering van de veiling nodig is. Hij signaleert echter dat binnen de coöperatie bij de leiding, medewerkers en leden niet iedereen goed is in veranderen. Goossens maakt zich daar zorgen over. „Het onvoldoende komen tot verandering is de grootste bedreiging van FloraHolland 2020. Het is zelfs een potentiële bedreiging voor het voortbestaan van Royal FloraHolland.”

Goossens: „Als we niet doorpakken met veranderen dan betekent dat we FloraHolland bewust afbouwen. Dan moet je een bewuste exit strategie hanteren. Ieder krijgt zijn centjes terug en dan is het voortaan ieder voor zich. Maar dat is niet het scenario waar ik, de raad van commissarissen en directie in geloven.  Als we een relevante rol willen blijven spelen als FloraHolland dan moeten we als leden de verantwoording nemen. We moeten dan de verandering versterken, verbeteren en ondersteunen en niet bij iedere verandering argumenten bedenken waarom het vandaag niet past.”

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar