FloraHolland tevreden over tenlastelegging witwassen

Royal FloraHolland geeft aan dat zij tevreden zijn met de tenlastelegging van witwassen en oplichting in de zaak rond hun medewerker die miljoenen euro’s wegsluisde. „Eerder werd gesproken over diefstal, maar het gaat verder dan dat”, laat woordvoerder Michel van Schie in een reactie weten.

Dinsdag 6 augustus werd tegen Mohammed G.-M, ex-medewerker van Royal FloraHolland, drie jaar cel geëist vanwege oplichting en het witwassen van € 4,3 miljoen euro. Van Schie: „Wij zijn blij dat het voor de officier van justitie duidelijk is dat het niet zomaar om een diefstal gaat. Wij wachten verder de uitspraak af.” De uitspraak is 20 augustus.

Royal FloraHolland heeft geen nieuws wat betreft de dekking van de verzekering. Het is dan ook nog niet duidelijk of al het geld terugkomt. „Het financiële aspect is voor ons natuurlijk belangrijk, maar daar is nog niks bekend over”, aldus Van Schie.

In de rechtbank werd duidelijk dat Mohammed G.-M zal moeten meewerken aan het terugvorderen van het bedrag. In Gibraltar staat nog een saldo van € 800.000 euro geparkeerd. Dit bedrag kan terug naar Royal FloraHolland gaan. Daarover zijn de autoriteiten met elkaar in overleg. Er is daarnaast een beslaglijst van zo’n € 85.000 euro. Ook dit geld gaat naar Royal FloraHolland. De veiling is verzekerd tegen fraude, met een eigen risico van 2,5 ton.

De advocaat van Royal FloraHolland vertelde in de rechtbank dat het onmogelijk is om al haar medewerkers te controleren; medewerkers hebben bij een groot bedrijf bepaalde bevoegdheden. Wekelijks zijn bij de veiling voor €100 miljoen euro aan transacties. De financiële afdeling waar de verdachte met vier collega’s werkte, zette betalingen klaar, die na een check door de afdeling accounting en reporting werden uitgevoerd. De verdachte benadrukte dat hij alleen handelde bij het wegsluizen van de ruim €4,3 miljoen, verdeeld over 82 transacties in 9 maanden.

Mohammed G.-M vertelde in de rechtbank dat hij zoveel mogelijk van het vergokte geld wil terugbetalen aan de veiling. Hij heeft zelf uitgerekend dat hij tot zijn pensioengerechtigde leeftijd niet veel meer dan een paar ton bij elkaar kan krijgen. De verdachte, die net een universitaire opleiding heeft afgerond, krijgt vermoedelijk geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer.

Lees ook Drie jaar geëist voor fraudeur Royal FloraHolland

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties