FloraHolland: ‘Voorkom loopgravenoorlog bij directe handel’

FloraHolland ziet bij haar afdeling Order- en risicoadvies (ORA) momenteel loopgravenoorlogen ontstaan bij annulering van orders in de directe handel. De veiling roept op om hier niet in terecht te komen.

 

De veiling constateert dat door de coronacrisis veel orders in de sierteeltwereld worden gecanceld. Wereldwijd in de afzetketen zijn sierteeltproducten wel gemaakt, maar ze worden niet verkocht. Leveringscontracten, waarbij het product volledig is afgestemd op de wensen van de (eind-)klant, zijn niet vrijblijvend: een kweker heeft leveringsplicht, een koper heeft afnameplicht. Het is volgens Royal FloraHolland (RFH) niet verwonderlijk dat de exporteur, vanuit zijn bedrijfsbelang, onder die afnameplicht uit probeert te komen door zich te beroepen op overmacht.

Als de kweker en de exporteur voor de rechter staan, is de kans volgens RFH groot dat de rechter hen vraagt om even samen de gang op te gaan en terug te komen met een (door beiden geaccepteerd) voorstel over verdeling van de schade. Maar ook zonder tussenkomst van een rechter is dit de beste manier. Bedenk samen een voorstel, is het advies van Royal FloraHolland.

Loopgravenoorlog

De kunst is om te voorkomen dat je in een loopgravenoorlog belandt. De afdeling Order- en risicoadvies (ORA) van de veiling ziet momenteel echter wel die loopgraven ontstaan. Zij adviseert om enerzijds begrip te vragen aan de andere partij en anderzijds ook begrip te hebben voor die andere partij. Als u hulp nodig heeft in de vorm van bemiddeling, kunt u contact opnemen met de afdeling ORA.

FloraHolland: ‘In een loopgravenoorlog tussen telers en handelaren heb je alleen maar verliezers. De ene partij moet betalen en gaat failliet, of wil nooit meer zakendoen met de andere partij. De andere partij is blij dat het financieel goed afgelopen is en dat zijn bedrijf nog bestaat, maar is teleurgesteld over het feit dat een jarenlange handelsrelatie op deze manier beëindigd werd.’

Lees ook het volledige bericht ’Blijf in contact met elkaar bij annulering van orders in de directe handel’ van Royal FloraHolland

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties