Gouden Florall Award wederom voor Willy de Nolf

Hydrangea Runaway Bride van Willy de Nolf Boomkwekerij heeft gisteren goud gewonnen in de strijd om de Florall award op de Belgische sierteelt- en boomkwekerijbeurs in Waregem. Zilver was voor het biologische concept voor sieraardbei Berro pure en brons voor Azalea japonica ‘Hendrik Wit’.

Vorig jaar augustus won Willy de Nolf, een 30 ha grote boomkwekerij in Waregem, met de tuinplant Daphne Perfume Princess. Deze keer was het dus Runaway Bride, die vorig jaar al in de prijzen viel op Chelsea Flower show. Willy de Nolf, gerund door broer en zus Lucas en Laura, is de eerste Belgische kwekerij die deze hydrangea teelt.

Volgens jurylid Willy de Geest van AVBS wordt Runaway Bride gekenmerkt door fijne bloemen en fijn blad, is ze goed snoeibaar en geschikt voor binnen en buiten. „Het is echt een aanvulling op het sortiment, zeer waardevol.” Runaway Bride is van de Japanse veredelaar Ushio Sakazaki.

Lucas de Nolf wees er verder op dat in tegenstelling tot andere hortensia’s Runaway Bride niet alleen bloemen heeft aan het uiteinde van de takken, maar dat de takken vol met bloemen zitten. Ieder internodium geeft een bloem. „De verkoop is goed. In het najaar was ik de enige die hem kweekte in België. Dat was mooi meegenomen. Nu komen er meer kwekers en zullen er in mei, juni meer planten op de markt komen. Dat is de normale gang van zaken.”

Saillant detail is dat Willy de Nolf Boomkwekerij eigenlijk niet aan Florall zou deelnemen, omdat het razend druk is op de kwekerij. Op het laatste moment werd besloten om toch mee te doen en zes planten in te zenden voor de Florall Awards.

Volledig biologisch

Het zilver was voor het concept Berro pure van Dataflor in Beselare, dat op 1,5 ha aardbeienplanten teelt. Berro pure is een volledig biologisch concept voor sieraardbei. Het uitgangsmateriaal van de sieraardbei wordt biologisch opgekweekt en in de teelt wordt geen plastic gebruikt, verzekerde Wouter David van Dataflor.

Sieraardbei wordt in een biologisch afbreekbare pot van turf en houtvezel van Jiffy opgekweekt en afgezet in een tray van papierkarton van Modiform die volledig recyclebaar is. Het etiket van Designstar is van hout en papierkarton.

Volgens David doet de pot het goed in de teelt – teeltduur is tien tot twaalf weken – en blijft ze lang houdbaar. „Eenmaal in de grond dan is ze in drie, vier maanden weg.”

Plastic besparen

Het totale concept is zo’n 30 tot 40% duurder dan het traditionele concept dat onder de merknaam Berro weggaat. „We besparen wel plastic uit en dat is goed voor het milieu”, aldus David. „Het voordeel is dat consumenten geen afval kopen.”

David, deed voor het concept onder meer inspiratie op bij Butterfly Garden in Denemarken dat het duurzame concept All Nature introduceerde. Dataflor stond in januari reeds op IPM met Berro pure. De belangstelling is volgens David groot, met name in Duitsland en Frankrijk. De 40.000 planten die zijn opgezet, zijn verkocht.

David: „Nu moeten we kijken hoe de consument reageert. De tijdgeest hebben we mee. In België zijn scholieren al vanaf begin januari bezig met klimaatstakingen. Daar hebben we op ingespeeld.” Op de winkelvloer wordt op een bord uitgelegd dat Dataflor voor Berro pure ‘zero plastic’ gebruikt, dat de pot afbreekbaar is en dat het etiket en tray volledig recyclebaar zijn.

Hendrik Wit

Het brons in de strijd om de Florall award ging naar Azalea japonica ‘Hendrik Wit’ van Bloemisterij Albert van Hecke in Lochristi. Willy de Geest roemde de grote hoeveelheid witte gevulde bloemen en de losse speelse structuur van de plant. „Het is een attractie in het voorjaar. Zeker in volle bloei is ze een eyecatcher.”

Op de beurs was een Azalea japonica Hendrik Wit te aanschouwen, maar die was geforceerd en dat is een tegen de ‘natuur’ van Bloemisterij Albert van Hecke in, vertelde vierde generatie Koen van Hecke. „Het beste is om alles op tijd te laten komen. Normaal forceren we niks.” Volgens Hecke is het lang geleden dat er een nieuwe Azalea japonica op de markt is gekomen. Hij vernoemde Hendrik Wit naar Hendrik van Oost, een teler die stopte.

Bloemisterij Albert van Hecke teelt veel soorten Azalea japonica, veelal grote potmaten. Teelt vindt binnen en buiten op totaal 2,5 ha plaats. „Onze planten hebben een diameter van 25 cm tot 2 meter. „Wij leggen ons erop toe, maar we moeten wel geduld hebben. We hebben planten die zestig jaar oud zijn.” Klanten van Van Hecke zijn Nederlandse exporteurs, lijnrijders, tuincentra en nichemarkten waaronder Japanse tuinen of particulieren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties