Floriade gaat met zijn tijd mee

Hoezo de Floriade een achterhaald concept? Als er een Floriade inspeelt op de huidige tijdsgeest dan is het wel de Floriade Expo 2022 met als thema ’Growing Green Cities’. Duurzame, leefbare steden zijn urgenter dan ooit. Dat vindt zowel Albert Haasnoot als Niek Roozen, allebei nauw betrokken bij de komende wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere. 

De adviesraad Bloemen & Planten en de adviesraad Aardappelen, Groenten en Fruit (AGF) zijn recent ingesteld en vormen belangrijke schakels voor de verbinding van Floriade Expo 2022 met de diverse onderdelen van het tuinbouwcluster. Ze adviseren de directie van Floriade over de inrichting van het kassencomplex, de presentatie van de Nederlandse tuinbouwsector en de participatie van bedrijven en organisaties. 

De adviesraden worden voorgezeten door Marco van Zijverden (Bloemen & Planten) en Nico van Ruiten (AGF). Albert Haasnoot is secretaris van de adviesraad Bloemen & Planten. Hij gaat samen met landschapsarchitect Niek Roozen en adviseur voor de beplantingen op de Floriade 2022 dieper in op de rol van de adviesraden en de stand van zaken rond de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Wat maakt deze Floriade anders dan voorgaande edities? 

Haasnoot: „Het thema van Floriade Expo 2022 is Growing Green Cities. De Nederlandse tuinbouw presenteert, samen met nationale organisaties en internationale deelnemers, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Dit thema is urgenter dan ooit. Op dit moment heeft de aarde 7 miljard inwoners. Meer dan 50% leeft in stedenꓼ in 2050 zal dit 68% zijn. Creatieve, groene en duurzame oplossingen vanuit de tuinbouw zijn nodig om steden veilig, gezond en aantrekkelijk te houden.”

Roozen: „Er wordt gebouwd aan een wereldexpo en er wordt gebouwd aan een toekomstige groene stadswijk. Daarbij is er sprake van omgekeerd bouwen. We bouwen niet eerst huizen en straten, we werken tussen het bestaande groen en planten nieuw groen en in dat groen verrijst een hele mooie stadswijk. Dit is bijzonder. Als we de Floriade in Almere vergelijken met de voorgaande edities in Nederland en daarbij ook de internationale wereldtuinbouwtentoonstellingen in andere landen nemen, dan wordt deze Floriade absoluut uniek. Het is voor het eerst dat er een Floriade als stad gebouwd wordt. De voorgaande Floriades waren altijd expositieparken die als prachtige stadparken zijn behouden. Bij eerdere Floriades ging het nog vooral over het genieten van groen en speelden mooie bloemen een hoofdrol, bij deze Floriade komt daar vooral de functie van het groen bij, de rol die groen speelt in een gezonde groene stad.”

Lees het volledige interview met Niek Roozen en Albert Haasnoot komende vrijdag in de Bloemisterij of nu al online via deze link.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties